Рецепти за консервиране

Рецепти за консервиране

Сладко от боровинки

Продукти :

  • 1 кг. мед.
  • 1 кг. боровинки.
  • 3 бр. карамфил.
  • парченце канела.

Начин на приготвяне:

Боровинките се почистват, заливат се с гореща вода и се изсипват в сито, за да се отцеди водата. В подходящ съд боровинките се смесват с меда, добавят се карамфила и канелата и се варят, докато омекнат. Готовото сладко се изсипва в стъклени буркани, които се покриват с пергаментова или восъчна хартия и се съхраняват на прохладно и сухо място.

Желе от мед и ябълки

Продукти:

  • 600 гр. мед.
  • 1 кг. ябълки.
  • 5 чаши вода.

Начин на приготвяне:

Измитите и почистени ябълки се нарязват на филийки, слагат се в тенджера, заливат се с водата, похлупват се и се варят 30 мин. на слаб огън. Ябълките се прецеждат през сито, за да се отдели сиропа. Към отварата се добавя мед и се вари на слаб огън, като пяната се отстранява с лъжица. Ако капки от горещия сироп застиват и се задържат на лъжицата, сладкото е готово. Веднага се изсипва в затоплени стъклени буркани, покрива се с пергаментова хартия и се съхранява на прохладно място.

Касис с мед

Продукти:

  • 1 кг. мед.
  • 1 кг. касис.

Начин на приготвяне:

Почистените и измити плодове се размачкват с дървено чукало, заливат се с мед и се разбъркват. Получената смес се разпределя в буркани, които се покриват с восъчна хартия. Съхранява се на хладно място.

Партньори