Рецепти за сладкарски изделия – 1 част

Рецепти за сладкарски изделия – 1 част

Моркови с мед и сметана

Продукти:

  • 300 гр. моркови
  • 100 гр. мед
  • 10 гр. сметана

Начин на приготвяне:

Смесват се 300 гр. едро настъргани моркови и 100 гр. мед. Към получената смес се добавят 10 гр. сметана. Това ястие е богато на витамин А и е много полезно за децата.

Плодове с мед

Продукти:

  • дюли
  • ябълки
  • круши
  • мед

Начин на приготвяне:

Дюли, ябълки и круши се нарязват на парчета, почистват се от семената и се поставят в стъклена, порцеланова или емайлирана купа. Заливат се с мед и се похлупват с капак. След няколко часа ястието е готово за консумация.

Пастили от ябълки и мед

Продукти:

  • ябълки
  • мед

Начин на приготвяне

За целта се използват кисели сортове ябълки. Ябълките трябва да се изпекат и пасират. Ябълковото пюре се смесва с мед в съотношение 1:1. Получената смес се разпределя в хартиени формички и се пече на слаба фурна.

Боровинки с мед и ядки

Продукти:

  • 150 гр. мед.
  • 600 гр. боровинки.
  • 100 гр. счукани ядки.

Начин на приготвяне:

Боровинките се почистват, измиват и отцеждат от водата. Разсипват се в чаши/купички, заливат се с мед и се поръсват с ядки.

Печени ябълки с мед и орехи

Продукти:

  • 50 гр. мед.
  • 150 гр. ябълки.
  • ядки (орехи или лешници).

Начин на приготвяне:

Почистените ябълки се изпичат и охлаждат. Ядките се подсушават във фурната, счукват се и се смесват със затопления мед. Печените ябълки се поставят в подходящи купички и се заливат с мед и ядки.

Кисел от мед с мляко или сметана

Продукти:

  • 200 гр. мед.
  • 2 с. л. картофено нишесте.
  • 750 гр. мляко или сметана.
  • 3 чаши вода.

Начин на приготване:

Към меда се добавят 2,5 чаши с вода и се кипва. В студена преварена вода (1/2 чаша) се разтваря картофеното нишесте и се прецежда. Като се бърка постоянно, нишестето се добавя към врящия мед и се оставя да ври, докато сместа се сгъсти. Готовият кисел се разлива в чаши и се охлажда. Сервира се със студено преварено мляко или сметана.

Меден мус

Продукти:

  • 2 портокала.
  • 350 гр. мед.
  • 0.5 гр. сметана.
  • 1 с. л. желатин на прах.

Начин на приготвяне:

Портокалът се обелва и нарязва. Желатинът се разтваря в 1 лъжица вода. Медът се затопля на пара и се добавят парченцата портокал, разтворения желатин и всичко се смесва добре. Когато сместа се охлади, се добавя сметаната и се разбърква. Съдът се поставя върху лед и сол (1 част сол и 3 части ситно раздробен лед) за 3-4 часа. Вместо портокал, могат да се използват всякакви плодове.

Партньори