Рецепти за сладкарски изделия – 2 част

Рецепти за сладкарски изделия – 2 част

Меденки

Продукти:

  • 300 гр. мед,
  • 250 гр. брашно,
  • 75 гр. бадеми или лешници,
  • 100 гр. захар,
  • 4 яйца,
  • 1 ч. л. сода,
  • 1 ч. л. ароматна подправка (ванилия, канела и т.н.)

Начин на приготвяне:

Захарта и жълтъците се разбиват докато побелеят. Медът се сварява с ароматните подправки, оставя се да изстине и се добавя лъжица по лъжица към жълтъците, като непрекъснато се бърка. Ядките се счукват, белтъците се разбиват, брашното се смесва със содата, всичко се добавя към жълтъците и внимателно се разбърква. Тестото се слага в тава на слой не по-дебел от 2 см. и се пече на слаба фурна за 20 минути.

Шоколадови курабийки с мед

Продукти:

  • 500 гр. мед,
  • 500 гр. брашно,
  • 200 гр. масло,
  • 4 яйца,
  • 3 ч. л. какао на прах,
  • аромати

Начин на приготвяне:

Медът, маслото, ароматите и какаото се разбъркват с помощта на шпатула за 5 минути и като продължава да се бърка се добавят жълтъците. Към получената смес внимателно се прибавят разбитите белтъци, брашното, предварително смесено със сода и внимателно се разбърква до получаване на еднородна маса. Тестото се изсипва в тава и се пече.

Медена баклава

Продукти:

  • 750 гр. брашно,
  • 175 гр. разтопено масло,
  • 2 яйца,
  • 35 гр. мая,
  • 200 гр. вода

За плънката:

  • 500 гр. орехи,
  • 500 гр. захар,
  • 5 гр. кардамон

За глазура:

  • 110 гр. разтопено масло,
  • 175 гр. мед

Начин на приготвяне:

В подходящ съд се налива водата с разтворената мая, добавят се разбитите яйца и се разбърква добре. Постепенно се добавя брашното, като се бърка непрекъснато. Долива се разтопеното масло и се замесва тесто, в продължение на 10-15 минути. След това, тестото се оставя на топло място за около 2 часа.

Плънката се приготвя от смелените орехи, смесени със захарта и кардамон на прах.

Готовото тесто се разделя на две. Всяка част се разточва на кора с дебелина 2 мм. Първата кора се разстила в намазана с масло тава, полага се плънката и се покрива с втората кора, като краищата се защипват.

Повърхността на сладкиша се намазва с яйчен жълтък и се нарязва на ромбчета. Пече се в гореща фурна за 35-40 мин. 10 мин. след като се постави във фурната, тестото се залива с разтопено масло по разрезите и отново се връща във фурната. След изпичане, баклавата се залива с мед и се нарязва на парчета.

Меден карамел

Продукти:

  • 350 гр. мед,
  • 200 гр. захар,
  • 3 с. л. мляко или сметана.

Начин на приготвяне:

Медът, захарта и сметаната се варят, като се разбърква, докато се сгъсти. Сместа е готова, когато ако част от нея се капне във вода не се разтваря, а образува топчици. Горещата смес се излива в подходяща чиния, намазана с безсолно масло. Когато започне да се втвърдява, се нарязва на парченца, които се увиват в пергаментова хартия. За да се получи шоколадов карамел, към сместа се добавя 1 с. л. шоколад.

Меден сладолед

Продукти:

  • 750 гр. мед,
  • 1 литър прясно мляко

Начин на приготвяне:

Млякото и медът се смесват и се замразяват в камерата на хладилника.

Овесени бисквити с мед

Продукти:

  • 1 чаша брашно,
  • 1 чаша овесени ядки
  • ½ чаша захар,
  • ½ чаша мед,
  • ½ чаша заквасена сметана,
  • 1 яйце,
  • 100 гр. масло,
  • ½ ч. л. сода

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява през сито. Маслото и захарта се разбиват, докато побелеят, като в същото време се добавят медът, сметаната, яйцето, овесените ядки и брашното със сода. Замесва се тесто за около 1-2 мин., разточва се тънка кора, от която с формички се изрязват различни фигурки. Бисквитите се пекат 10-15 мин. при температура 200-220°С.

Партньори