44% ЗАГУБИ НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА ЗА 2015 – 16 Г.

44% ЗАГУБИ НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА ЗА 2015 – 16 Г.

Летни и зимни загуби за втора поредна година

Пчеларите в САЩ са загубили 44% от пчелните си семейства за една година, обхващаща периода от април 2015 г. до април 2016 г. Това сочат най-новите предварителни резултати от годишно национално проучване. Размерът на зимните и летните загуби, и следователно общите годишни загуби, са много по-големи в сравнение с миналата година. Второто поред проучване за годината отбелязва, че нивото на летните загуби се конкурира снивото на загубите през зимата.

Изследването, по чието задание търговските и дребните пчелари проследяват нивата на здраве и оцеляване на пчелните си семейства, се провежда всяка година от организацията Bee Informed Partnership (партньорство, обединяващо усилията на водещи изследователски лаборатории и селскостопански и научни университети в цялата страна, за изследване на спадовете в популациите на медоносните пчели), със сътрудничеството на Американската инспекция по пчелините, финансирано от Министерството на земеделието на САЩ. Получените резултати от тази и всички предишни години, са публично достъпни на сайта на Bee Informed Partnership https://beeinformed.org/results-categories/winter-loss/.

„За втора година отбелязваме високи нива на летни загуби, което е причина за сериозно безпокойство”, заявява Денис ван Енгелсдорп, доцент по ентомология в Университета на Мериленд и директор на проекта на Bee Informed Partnership. „Някои зимни загуби са нормални и очаквани. Но фактът, че пчеларите губя пчелните си семейства и през лятото, когато пчелите трябва да са в най-добро здравословно състояние, е доста тревожен”.

Пчеларите, участвали в проучването са загубили общо 44,1% от пчелните си семейства в течение на една година. Това бележи увеличение от 3,5% в сравнение с предходната изследвана година (2014-15), когато нивата на загуба са били 40,6%. Зимните загуби са се увеличили от 22,3% през предходната година до 28,1% през настоящата, докато процентът на летни загуби е нараснал от 25,3% до 28,1%.

Изследователите отбелязват, че много фактори допринасят за загуби в колониите. Основният виновник е акарът Вароа, смъртоносен паразит, който лесно може да се разпространи между пчелните семейства. Пестицидите и недохранването, причинено от смяната на статута  на обработваемите площи, също се отразяват негативно, особено върху професионалните пчелари.

Едно неотдавнашно проучване, публикувано в онлайн списанието Apidologie на 20 април 2016 г., предоставя първия многогодишен анализ на паразитите и заболяванията по пчелите, както в професионалното, така и в дребното пчеларство.

Сред всички констатации (обобщени в скорошна изява в пресата на Мерилендския университет), проучването установява, че акарът Вароа е в далеч по-големи количества, отколкото сочат предишните оценки и е тясно свързан с няколко вредни вируса.

„Вароа е особено голямо предизвикателство за дребните пчелари (дефинирани като тези, които притежават по-малко от 50 кошера). Те нямат никакви стратегии за контрол на акара и смятаме, че това води до измиране на пчелните семейства и разпространение на акарите в съседни колонии”, казва Натали Стейнхауър, завършила катедрата по ентомология, която ръководи събирането на данни за годишното проучване. „Свидетели сме на повече доказателства, предполагащи, че добрите пчелари, които предприемат правилните стъпки за контрол на акарите, губят пчелни семейства, не по тяхна вина”.

Това е десетата година от проучването на зимните загуби, и шеста поред година, през която се включват летните и годишни загуби в допълнение към данните за загубите през зимата. Повече от 5700 пчелари от 48 щата са участвали в тазгодишното проучване. Като цяло, тези пчелари са отговорни за около 15% изчислените 2,66 млн. пчелни колонии в национален мащаб.

Изследването е част от по-голямо проучване, целящо да разбере защо медоносните пчели са в толкова лошо здравословно състояние и какво би могло да се направи, за да се справим със ситуацията. Някои култури зависят изцяло от медоносните пчели за опрашване. Оценката на общата икономическа стойност на опрашителните услуги на медоносните пчели варира между 10 и 15 милиарда USD годишно.

„Високият процент на загуби през цялата година означава, че пчеларите работят извънредно много за постоянна компенсация на загубите си”, казва Джефри Петис, старши ентомолог в Министерството на земеделието на САЩ и координатор на изследването. „Тези загуби струват на пчеларите пари и време. По-важното е, че селското стопанство има нужда от тези пчели, за да отговори на нарастващото търсене на опрашителни услуги. Спешно се нуждаем от решения, за да забавим скоростта на зимните и летните загуби на пчелни колонии”.

Източник: https://cmns.umd.edu/

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *