Акарът Вароа

Акарът Вароа

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм.), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски, до цели пчеларски ферми. А някои стопанства е унищожило напълно. За съжаление, нашествието на паразита се увеличава всяка година….

img_6880 img_5089

Латинското му название е Varroa Jacobsoni Oudemans, 1904. Да дешифрираме това наименование. Смята се, че този вид кърлежи са кръстени на римския учен Марк Варон. Името на вида е свързано с фамилията на ентомолога Едуард Джейкъбсън – първият, който е открил този паразит. А последната част на наименованието ни показва, че подробно описание на акара е направил холандския учен Оудеманс, 1904 г.

Съществува и друг вид акар – Varroa Destructor Anderson & Trueman, 2000, който е класифициран в отделна група. Учените (вероятно Андерсън и Труман) са открили известни разлики на генетично ниво, и стигнали до заключението, че Varroa Jacobsoni обитава района на Мала Азия и Индонезия, а Varroa Destructor – всички останали части на света.

В допълнение, акарът Varroa Jacobsoni има по-закръглена форма, докато тялото на Varroa Destructor е с вид на овал.

 

img_6614

 

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм. и дължина около 1 мм.), живее до 10 месеца. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни. Презимуват само женските, и не къде да е, а по телата на пчелите. Освен това, за една зима самката може да унищожи не само една пчела, тъй като за изхранването й са необходими 5,5 микролитра кръв, а пчелата има средно 4,3 микролитра.

img_0617 img_0620

 

С появата си в пчелното гнездо с открито пило, женската снася до седем яйца (с размери 0,3х0,2 мм., които не се виждат с невъоръжено око) по вътрешните стени на килийките. Самката прониква в килийките 1-3 дни преди запечатването им. Смята се, че акарите предпочитат повече търтеевото пило. В активния период на пчеларския сезон (в условията на умерен климат), един женски акар може да снесе до 25 яйца. Като цяло, на десет самки-майки, при разрушаване на пчелните клетки се падат по 7-14 нови дъщерни женски и по 15-20 от търтеевото пило.

img_5095 img_5096

 

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката, мъжкият кърлеж успява да оплоди женските, тъй като цикълът на развитие на акарите е 5-7 дни (в зависимост от пола на акара и вида на пчелното пило), въпреки че при неблагоприятни условия, развитието може да се забави един или два дни. Самците не се хранят и скоро умират, а женските напускат килийките върху техните „хазяи”, т.е. върху пчелите или търтеите.

От късно снесените яйца не успяват да се развият възрасти индивиди. Най-често те умират, понеже не могат да се хранят – не успяват да пробият вече втвърдения хитин на пчелния пашкул.


img_7620

Женските акари се ориентират в пространството с помощта на специални органи, разположени на предните крачка, които идентифицират източника на топлина. При паразитите е добре развита тактилната чувствителност – при най-малкия контакт с пчела, моментално се прикрепят към нея, и като опитни ездачи се придвижват по крайниците й, опитвайки се да достигнат тялото.

 

img_6631 img_6634

Младите женски на акарите Вароа не остават в кошера, а могат да пътешестват. За придвижване (вътре в кошера, от кошер на кошер или от пчелин на пчелин) те използват пчелите, които се явяват едновременно и източник на храна. Макар и рядко, акарът Вароа може да използва за временно пребиваване или за краткосрочно предвижване земни пчели, оси, мухи и бръмбари (например калинки), посещаващи цветовете. Също така, самките могат да се установят на цветовете на медоносните растения, където да прекарат до 5-7 дни.

img_3189

Няколко дни след като напуснат килийките, младите женски са вече готови да имат свое собствено потомство. Според различни източници, в умерения пояс, за една година в семейство медоносни пчели могат да израснат до 40 поколения акари (оптималните условия за развитие на Вароа са температура 34-36°С и относителна влажност 60-80%). Още повече поколения кърлежи се появяват в райони, където пчелното пило се отглежда целогодишно, т.е. в тропиците у субтропиците.

img_0580 img_0610

Въпреки огромното отрицателно въздействие на паразитите върху пчеларството (заболяване, причинено от акарите, наречено вароатоза), животът им често е изложен на смъртоносни опасности – женската просто може да се заплете в нишките на пашкула или да се задуши в храната, неизядена от пчелната ларва. Яйцата на паразитите могат също да бъдат унищожени при недостатъчни за развитието им температура и влажност.

 

Автор на снимките – Ильшат Асмандияров

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *