Апитерапия за всеки

Апитерапия за всеки

В пчелните продукти, особено в пчелната отрова, е открита оптималната комбинация от витамини и минерали, които осигуряват поразителен ефект при лечението, особено там, където другите терапевтични средства са безсилни. В съвременната медицина, с всяка година се увеличава необходимостта от натурални съставки и пчелните продукти са в състояние напълно да удовлетворят тази нужда.

Днес, в много страни, пчелните продукти са заели почетно място в медицинската промишленост, козметиката, диетичното хранене. Известни са стотици препарати и лекарствени форми, приготвени чрез тяхното използване. В момента, в най-големите руски градове, функционират пунктове за апитерапия, кабинети по апитерапия в лечебните заведения, ползвайки е с голям успех сред болните. Често в тях се лекуват пациенти, при които конвенционалните методи на лечение са се оказали безрезултатни. Днес се води активна изследователска дейност в различни области на апитерапията, както и клинично изпитване на нови методи в много клиники и научно-изследователски центрове, което също потвърждава перспективите в тази насока.

В Западна Европа, Китай и Индия, познанието за ролята на пчелната отрова е достигнало краен предел. В Китай пчелната отрова се използва като средство против отравяне с други отрови, за подмладяване, при заболяване на ставите. В Индия е създаден еликсир на младостта на базата на пчелна отрова. Хипократ е лекувал болни с помощта на пчелни ужилвания. Той е писал: „Лекарят лекува, природата изцелява”. Папа Йоан XXI довършва написването на книгата за апитерапия „Съкровищата на бедните”, в която той говори за широката употреба на меда, пчелния восък и най-важното – на пчелната отрова. В Средновековието, пчеларството се е развивало в манастирите на Русия. Там съществували т. нар. „лечебни къщи” – например в Кирило-Белозерския манастир, Волгоградска област. Всяка сутрин, болни и немощни хора се събирали във Ферапонтовия манастир, пред тях излизал патриарх Никон, а зад него вървели монаси-лекари. След преглед на страдащите, по указание на Никон, лекували хората, доверявайки се на пчелите.

Именно съветската научна школа става източник на много иновативни идеи. Е. А. Лудянский е един от първите, доказал с многобройни примери, че апитерапията може да се прилага при лечение на много заболявания и е удачно да се комбинира с традиционните методи. Апитерапията днес се разбира много по-широко – не само като пчелно ужилване, но и използване на други пчелни продукти: налице са редица изследвания и практически опити в прилагането на пчелно млечице, прополис, мед. Нов етап в историята на апитерапията настъпва в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Това до голяма степен се обяснява както с бързото развитие на руския пазар, така и с търсенето на нови, екологични продукти. Хората започнаха да осъзнават, че никаква химия не може да замени естествените, природните материали. С всяка изминала година се разкриват все повече и повече лечебни свойства на тези продукти, разширява се областта на тяхното приложение. По този въпрос работят в много руски и чуждестранни клиники и научно-изследователски институти, като най-големия институт в Германия (създаден преди около 2-3 години), най-мощния институт в Англия (вече са получени ценни продукти на базата на пчелна отрова, за лечение на множествена склероза), вече пет години успешно работят в това направление лекари от Централния научно-изследователски институт по гастроентерология в Москва. Апитерапията включва прием с лечебна цел на мед, прополис, цветен прашец, пчелно млечице, пчелна отрова и восък. Пчелните продукти са изключително ефективни по отношение на профилактиката и лечението на заболявания при хората. Действително, техният състав и баланс са уникални, а някои от тях е невъзможно да се възпроизведат дори и при наличието на най-модерни технологии. На първо място, апитерапията предлага укрепване и активиране на имунната система на човека и възстановяване на природните сили на организма, което, чрез стимулирането му, позволява противодействие на различни заболявания.

Трябва да се помни, че пчелните продукти, особено пчелната отрова и пчелното млечице, са биологично активни вещества. При неправилно дозиране, предозиране и повишена чувствителност към тях, те могат да се окажат токсични за организма. Предписанието и употребата препарати на базата на пчелни продукти изисква задължително предварителен преглед на пациента и наблюдение през целия период на лечение. Най-ефективно, лечението с пчелна отрова се оказва при заболявания на периферната нервна система (радикулит, неврит – възпаление на нервите, невралгии), ставни заболявания, ревматизъм и алергии. Влиянието на пчелната отрова върху човешкия организъм не се ограничава до токсични въздействия, а може да предизвика различни физиологични ефекти в най-ниски концентрации и да нормализира нарушения в хомеостазата. Пчелната отрова се отличава с голямо разнообразие на химичния си състав и физиологичните ефекти на неговите компоненти. Заедно със съставките, характерни и за останалите животински отрови, са налични вещества, които са уникални за пчелната отрова. Тези токсини притежават селективност спрямо определени клетъчни структури. От най-голям интерес са тези процеси, които пчелната отрова предизвиква при действието на много ниски концентрации, тъй като те причиняват специфични ефекти. Откритите параметри на пчелната отрова показват важността на това биологично активно вещество и обясняват неговото сложно и многостранно физиологично и лечебно действие. Тъй като свойствата на пчелната отрова се обуславят от съвкупност от биологично активни вещества, за терапевтични и профилактични цели се използва естествена пчелна отрова – ужилване от пчела.

Апитерапията, особено когато пчелното ужилване се комбинира с други пчелни продукти и билкови лекарства, дава безусловно голям резултат. Лечението чрез пчелно ужилване, при отсъствие на противопоказания, е абсолютно безвредно. Токсичната доза за възрастни е 50-70 ужилвания, а смъртоносната 100-500. С други думи, лечебната доза е десет пъти по-ниска от токсичната и сто пъти по-ниска от смъртоносната. Използването на отрова от 15-20 пчели максимум, не предизвиква никакви усложнения. Преди да се пристъпи към лечение с пчелни ужилвания или препарати с пчелна отрова, следва да се направи биопроба, за да се определят възможни алергични реакции. Следвайки методиката на Е. А. Лудянский, се правят единични ужилвания в лумбалната област. Близостта на точката на ужилване до надбъбречната кора се обяснява с включването на тази система – надбъбречна железа-хипофиза-хипоталамус, която може да предотврати развитието на анафилактичен шок, ако това се случи. Пчелно ужилване може да се направи и в долната третина на предмишницата.

Методика на Н. П. Йориш: състои се в поставяне на пчели върху външната повърхност на раменете и бедрата. Първият ден се използва 1 пчела, след това 2 и на десетия ден, броят на пчелите е вече 10. Лечението временно се прекъсва, след което броят на пчелите се намалява от 10 до 1 в продължение на 10 дни. Терапията се провежда ежедневно. Принципът на метода се състои в цялостния ефект на пчелната отрова и се използва предимно за лечение на неврози и психични заболявания.

Методика на К. А. Кузмин: през първия ден пациентът се подлага на ужилване от една пчела, като всеки следващ ден се добавя по една пчела, докато броят им стигне до 10. След това се прави прекъсване за 3-4 дни, и курсът се повтаря, но се използват три пъти повече пчели (3-6-9-12-15-18-21-24-27-30). Показанията за използване са същите, както и в метода на Йориш. Мястото на пчелното ужилване е в зависимост от конкретното заболяване, например при тиреотоксикоза – над щитовидната железа, при хипертония – в лумбалната област, при късогледство – в темпоралната (слепоочна) област, при загуба на слуха – областта зад ушите и т.н.

***
Медът може да бъде предписан за вътрешен прием както самостоятелно, така и в комбинация с хранителни продукти (кефир, каша, палачинки), включително и детски хранителни смеси, да се използва за приготвянето на напитки, да се смеси с цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Медът може да се приема от организма и с помощта на физиотерапевтични техники: медни вани, компреси, електрофореза; напитки, съдържащи мед със запарка или отвара от билки; свещи, клизми, аерозоли и т.н. Най-разпространеният начин за усвояване на мед е чрез поглъщане. Най-често медът се приема разтворен във вода, чай, мляко, сокове, запарки или отвари от билки. Дозата за възрастни е 1 гр. на килограм телесно тегло, а за деца – 30-50 гр. в денонощие, при условие, че се изключат други сладки неща. Не се страхувайте да употребявате мед по всяко време на деня и на всяка възраст. Изключение правят горещите потогонни напитки, приемани през нощта. Медът е особено полезен при дистрофия, продължителни, изтощаващи заболявания, в следоперационен период, при всички видове интоксикации, по време на възстановяване от боледуване.

Сред физиотерапевтичните методи, особено значение се отделя на медните вани. Медните тангенторни вани са полезни за деца с нощно напикаване, спазми и нестабилен характер. Седящи вани се правят при заболявания на органите на малкия таз. Медни вани по метода на Н. П. Йориш с високо съдържание на мед – за лечение на разстройство на нервната система. Медово-кислородни и медово-хвойнови вани, вани с мед и градински чай или жълт кантарион успокояват нервната система и подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система. Седящите вани са подходящи за болни от цистит, задържане на урина, когато се налага честа употреба на катетър, както и за лечение на възпалителни заболявания на женските полови органи. Медът се използва под формата на компреси, в състава на различни кремове и маски. Правят се също така апликации в носа – капка мед се поставя в ноздрата с глава, отметната силно назад. При необходимост, към меда може да се добави анестезин.

Може да се приема чист мед или във вид на смес чрез клизми, свещи или седящи вани. Клизмите могат да се правят с разтвор на мед в билкови отвари и запарки. Инхалациите са също ефективни. Те могат да се извършват със стационарни апарати, като се използват джобни инхалатори; разтворът на мед може да се налее в съд и да се вдишват парите. Изплакване на устната кухина с 20%-ен меден разтвор е много ефективно при стоматит, причинен от гъбички. За целта може да се използва двадесетграмов спрей.

Пчелният прашец е природен концентрат на всички вещества, необходими за нормалното развитие на организма. В него са открити повече от петдесет различни биологично активни вещества, оказващи многостранен ефект върху човешкото тяло. В народната медицина цветният прашец се използва като лечебно средство с разнообразни свойства.

Перга – уникално съкровище на витамини и минерали. Няма по-ефективно средство, когато тези вещества липсват в организма на човека. Пчелите произвеждат този продукт с толкова балансиран състав, че с него не може да се сравни нито едно патентовано мултивитаминно средство.

Прополисът се състои средно от 50% смолисти компоненти (флавоноиди, ароматни киселини и техните естери), 30% восък (естери на мастни киселини и алкохоли), 10% етерични масла, 5 % цветен прашец (свободни аминокиселини и протеини) и 5% други субстанции (минерални вещества, кетони, лактони, хинони, стероиди, витамини и захари).

Пчелно млечице – наличието на около 400 вещества в неговия състав, позволява то да се използва за нормализиране на много функции на организма и обуславят неговата висока хранителна, профилактична и лечебна стойност.

Чистият восък, отделян от медоносните пчели, се състои от 284 различни съединения. 111 вида са идентифицирани, като най-малко 50 от тях придават аромата на восъка. Съставът на восъка от Apis mellifera, Apis florea и Apis ceranaflorea е различен. Поради своята химична инертност, восъкът е съвместим с много вещества и често засилва техния положителен терапевтичен ефект. Процентът пчелен восък, включен в лекарството, обикновено е малък, но ролята която играе, е много важна.

Мумийо – използва се успешно между курсовете за лечение на рак: то помага за премахване на нежеланите ефекти от химио- и лъчетерапията. Не е отбелязано негативно влияние на лекарствения продукт по време на бременност.

Източник: http://rnsp.su/
Н. В. Гааб, Екатеринбург

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *