Боровинка черна (Vaccinium myrtillus)

Боровинка черна (Vaccinium myrtillus)

Нискорастящ, разклонен храст, с височина 15-40 см. Подземни филизи се разклоняват в почвата в радиус 1-2 метра, като от едно растение, образуват много храсти на различна възраст. Стъблата са изправени, зелени, сивкави в основата. Листата са малки, тънки, продълговати, лъскави, светлозелени, с дължина 1-3 см., през зимата опадват. Цветчетата са малки, розово-бели, разположени по единично в пазвите на листата. Плодовете са синьо-черни, месести, с остатък от цветните чашки на върха, овални, с диаметър 6-13 мм. Отвътре са червеникаво-лилави. Вкусът е кисело-сладък, приятен, стипчив.

Боровинката цъфти в края на май, началото на юни, в продължение на 10-15 дни. През топлите дни, пчелите активно я посещават и събират много нектар. При благоприятни метеорологични условия, силно пчелно семейство може да произведе до 2,5 кг. мед от боровинковите храсти. Медопродуктивността е рязко колеблива през различните години – от 25 до 180 кг. от хектар. Медът е светъл, с червеникав оттенък, много ароматен и приятен на вкус.

Плодовете на черната боровинка са лечебни и диетични продукти, защото съдържат свързващи вещества, способни да отведат токсините и радиоактивните елементи от организма. Те са богати на органични киселини и витамини. Листата съдържат много манган – кръвообразуващ стимулатор. Съдържат и миртилин, който помага за намаляване на кръвната захар. Отварата от плодовете регулира дейността на стомашно-чревния тракт, стимулира обмяната на веществата и има стягащо, диуретично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, спазмолитично и кръвоспиращо действие. Приема се при лошо храносмилане, катар на стомаха, черва с понижена киселинност на стомашния сок, разстройство, хроничен запек, спазми и болки в стомаха и червата, камъни в бъбреците и пикочния мехур, подагра и ревматизъм.

Партньори