Челните 11 организации и инициативи, помагащи за спасяване на пчелите

Челните 11 организации и инициативи, помагащи за спасяване на пчелите

Днес всички ние се чудим какво не е наред с пчелите. Не можем да си представим един свят без опрашители, които са отговорни за повече от 30% от храната в света.

С намаляване на пчелните популации, се появиха много организации и инициативи, които искат да помогнат, като привлекат вниманието върху негативната страна от използването на пестициди и инсектициди.

Списък на организации и инициативи

Тук описваме челните 11 организации и инициативи, които се опитват да повишат информираността, относно значението на пчелите като опрашители. Вдъхновението за този списък идва от организацията „FOOD TANK”.

 1. Avaaz (глобално уеб движение, създадено през 2007 г.) – те казват, че глобалната забрана на една група (неоникотиноидни) пестициди, може да спаси пчелите от изчезване. Тяхната кампания е на 15 езика, с около 2,5 милиона подписи.
 2. Save the Bees (Спасете пчелите) – европейски проект на Грийнпийс. Според тях, рискът за селското стопанство в Европа е изчезването на пчелите. Решението на проблема е в промяна на сегашната разрушителна химико-интензивна земеделска система в система за екологично земеделие. Тяхната кампания има около 450 000 подписи.
 3. Help Save Bees (Помогнете да спасим пчелите) – проект, посветен да допринесе за повишаване на общата осведоменост, относно тежкото състояние на местните британски пчели. На сайта им има информация за 10 неща, които можете да направите, за да спасите пчелите.
 4. The Bee Cause (Каузата „Пчели”) – стартирала през април, 2012 г. Приятели на пчелната кампанията отправят предизвикателство към правителството на Обединеното кралство, за да се справи с намаляването на пчелите.
 5. Save the Honey Bees (Спасете медоносните пчели) – проект на PAN Europe (Pesticide Action Network). Твърдят, че от началото на 90-те, пестицидите са основната причина за намаляване броя на медоносните пчели. Тяхното глобално решение е свят, в който високата земеделска производителност се постига чрез истински устойчиви системи за селскостопанско производство.
 6. Vanishing of the Bees (Изчезването на пчелите) – образователен документален филм, информиращ за разпадането на пчелните колонии (CCD/ Colony Collapse Disorder) и дейността на пчеларството като цяло. DVD-то включва както 34-минутната версия на филма, подходяща за гледане в класната стая, така и пълнометражната версия, с времетраене 87 минути.
 7. Friends of Honey Bees (Приятели на медоносните пчели) – отделни лица и групи от цял свят, с една мисия – опазване и закрила на благосъстоянието на пчелните популации, за да се гарантира локално и глобално осигуряване на прехраната.
 8. Save the Bees – Save the Planet (Спасете пчелите – спасете планетата) – WSBF / World Save Bee Fund (Световен фонд за защита на пчелите) – фондация, създадена в Германия през 2009 г., с цел да се предотврати масовото измиране на пчелите и запазване на глобалното екологично равновесие в природата. WSBF привлича общественото внимание към проблема с намаляването на пчелите и природния дисбаланс като резултат.
 9. Wild for Bees – проект на компанията „Burt`s Bees” за информиране по въпросите на опрашването. Компанията финансира устойчиви пчеларски кампании чрез фондацията “The Greater Good”, а в Обединеното кралство чрез BBKA / British Beekeepers Association (Британска асоциация на пчеларите).
 10. Urban Bees – 5-годишна програма за биологично разнообразие, създадена във Франция, чиято цел е проучване на биоразнообразието на дивите пчели в няколко местообитания и опазване и подобряване на биологичното разнообразие на дивите пчели в градските хабитати в Европа.
 11. Bee or not to Be* – инициатива на група изследователи, ръководени от CETAPIS (Технологичен център по пчеларство на Рио Гранде до Норте, Бразилия). До сега, тази петиция е достигнала 13 000 подписи. Проблемът с изчезването на пчелите е съсредоточен във всички основни медии в Бразилия. Успоредно с тази петиция, стартират „Bee Alert” – платформа, разработена за да регистрира и показва местата и интензивността на загубата на пчели по целия свят.
  * игра на думи с известната фраза на Хамлет „To be or not to be”, което в свободен превод на български език би звучало като „Пчели или няма да ни бъде”.

Източник: foodtank.com, urbanbees.eu, avaaz.org, sos-bees.org, foe.co.uk, helpsavebees.co.uk, savehoneybees.info, vanishingbees.com, friendsofhoneybees.net, save-bee.com and burtsbees.co.uk.
http://beetime.eu

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *