Чертеж на дълбоко дъно за 10-рамков кошер

Чертеж на дълбоко дъно за 10-рамков кошер

Как да си направим дълбоко дъно за 10-рамков кошер.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ  КОШЕР нов_img_3В началото на моята пчеларска практика използвах обикновено дъно. Лесно с прави, изисква малко материали, но когато реших, че ще събирам и прашец, то вече не ми вършеше работа. Започнах да търся вариант, който да е удобен и практичен и за подвижно пчеларство. След няколко експеримента се спрях на този вариант. Това е дъното, с което аз работя. Не претендирам, чее най-доброто. Дълбокото дъно с вътрешен прашецоуловител има следния вид:

Предна дъска на дълбокото дъно

Предна дъска на дълбокото дъноДвата отвора са с размери 200/12 мм но тези размери съм ги избрал заради прашецоуловителите, които използвам. В зависимост от това какви са размерите на използваните от вас прашецоуловители можете да промените ширината на отворите. Отворите изработвам като в двата края пробия отвори, а след това оформям с прободен трион.Отпред на тази дъска под двата отвора посредством панти се закрепват двете прилетни дъски. Чертеж за тях не съм дал, защото това са най-обикновени летвички с размери 400/45/15мм.

Странични дъски

КАК ДА СИ НАПРАВИМ  КОШЕР нов_img_6 КАК ДА СИ НАПРАВИМ  КОШЕР нов_img_5От вътрешната страна на предната и страничната дъски има канали по които се плъзгат двете табли. Ширината на тези канали съм избрал 12мм заради инструментите, с които работя. Има и друг вариант вариант, в който тези канали могат да се заменят с летвички. Тогава тези летвички се поставят така, че когато върху тях се сложат таблите да не запушат отворите на прелките.
Двата жлеба са за закрепване на задната част на Дълбокото дъно.

 
КАК ДА СИ НАПРАВИМ  КОШЕР нов_img_7 КАК ДА СИ НАПРАВИМ  КОШЕР нов_img_8

Задна част

Задната част се състои от три отделни елемента – горна летва, долна летва и вратичка. Долната и горната летви се закрепват в двата жлеба на страничните дъски, а вратичката посредством панта се закрепва към долната летва на задната част както е показано на схемата в сглобен вид.

Табли

След като се сглобят отделните елементи, от предната и двете странични страни на таблата се фрезова на 10мм, както е показано на картинката по-долу. Друг вариант е каналите в предната и страничните части на корпус на дъното да се изработят с ширина не 12мм, както е показано на схемите, ас 22мм. Аз лично съм избрал първия вариант, заради инструментите, с които разполагам. Размера на отвора с мрежата се определя от размера на прашецоуловителя.

Табла с мрежа

И двата типа табли са с дебелина 20 мм. За да може спокойно да се плъзгат в каналите на страничните и предната дъски от трите страни обрязвам така, че дебелината да стане 10мм. Причините за използването на този вариант съм обяснил по-горе.

Добре е, ако имате необходимите инструменти и машини каналите, в които се плъзгат таблите по страничните дъски да се направят така, че таблите да имат лек наклон напред. Това по-лесно може да стане при варианта с подлагане на летвички, но този вариант не е много удачен при подвижно пчеларство. Освен това при варианта с летвички външния размер на таблите е съответно 447 дължина, 372 мм ширина и 15мм дебелина. Оставя се малко по-малък размера на таблата за да може да се компенсира евентуално раздуване на таблата.

Това дъно е много удобно за събиране на прашец. Освен прашецоуловителя, трябва да се сложи и чекмедже, в което се събира прашеца. Чекмеджето се поставя между двете табли.

Мрежата отдолу трябва да е ситна, за да не пада прашеца през нея. От задната страна може да се закрепи дръжка, за по-лесното издърпване на чекмеджето. Такива евтини дръжки могат да се намерят в магазините за мебелен обков.

Внимание!
Работата с дърводелски машини е опасна. Спазвайте стриктно правилата за работа с тези машини.

Когато започвах да се занимавам с пчеларство ми беше много трудно да намеря чертежи на кошери. Работих на принципа на пробите и грешките докато успея да си създам база данни за кошерите с които избрах да работя, а те са 10 рамков многокорпусен кошер (ЛР). За да мога да помогна на други начинаещи пчелари реших да направя кратко описание и чертежи.
Димитър Бонев

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *