Чертеж на капак за 10-рамков кошер

Чертеж на капак за 10-рамков кошер

Вътрешните летвички, чиято долна част е закрепена на 60 мм от таблата на капака служат за опора. добре е освен да се заковат и да се залепят за страничните дъски на капака. Разстоянието е 60 мм за да може спокойно да се постави хранилката.

Върху таблата е добре да се постави фибран или стиропор. Така ще се предпази кошера от лятното слънце или зимния студ. Някои колеги поставят велпапе което също е добър вариант.
Отгоре се поставя ламарина. Най практично е да се използват печатни плаки. Те са от алуминий и много лесно се работи с тях. Можете да си ги закупите от всяка една печатница. Тези плаки са за еднократна употреба и след използването им отиват за скрап, така че цената им излиза около лев за бройка.

Внимание!
Работата с дърводелски машини е опасна. Спазвайте стриктно правилата за работа с тези машини.

Когато започвах да се занимавам с пчеларство ми беше много трудно да намеря чертежи на кошери. Работих на принципа на пробите и грешките докато успея да си създам база данни за кошерите с които избрах да работя, а те са 10 рамков многокорпусен кошер (ЛР). За да мога да помогна на други начинаещи пчелари реших да направя кратко описание и чертежи.
Димитър Бонев

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *