Чертеж на милерова хранилка за 10-рамков кошер

Чертеж на милерова хранилка за 10-рамков кошер

Как да си направим милерова хранилка.

Вместо подкапачна табла можете да използвате милерова хранилка.

Четирите странични летви са с дебелина 2см. Вътрешните стени на хранилката е добре да се облицоват с пластмаса с дебелина 2-3мм. Долната част е изцяло от пластмаса.

Може вместо пластмаса да се използва и фазер, но тогава трябва да се импрегнира подходящо. Най добре е с восък.

Как да си направим милерова хранилка.За капак на хранилката е добре да е от стъкло. Добре е стъклото да е на три части и да се отваря само която част е необходима. Мястото на отвора за пчелите по принцип го правя на 20см от предната стена, но съм виждал и други варианти. В някои случаи е изместен по-напред, а в други е в средата. Това е причината да не съм дал точно мястото му.

Пластмасовата лента на последния чертеж представлява ограничителя в частта на хранилката в частта и за сироп. Поставям я наклонена, но може да се постави и изправена. Пролуката е добре да е по-голяма, за да може след като вземат сиропа пчелите да преминават през нея и да почистват хранилката.

Внимание!
Работата с дърводелски машини е опасна. Спазвайте стриктно правилата за работа с тези машини.

Когато започвах да се занимавам с пчеларство ми беше много трудно да намеря чертежи на кошери. Работих на принципа на пробите и грешките докато успея да си създам база данни за кошерите с които избрах да работя, а те са 10 рамков многокорпусен кошер (ЛР). За да мога да помогна на други начинаещи пчелари реших да направя кратко описание и чертежи.
Димитър Бонев

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *