Едновременно усвояване на две абстрактни понятия от миниатюрния мозък на пчелите

Едновременно усвояване на две абстрактни понятия от миниатюрния мозък на пчелите

Абстрактното мислене е способност, за която ние, хората, ревниво смятаме, че сме единствените, които можем да постигнем, благодарение на големите си мозъци. И така, може да е огромна изненада за някои, че пчелите също притежават тази способност, въпреки че мозъчетата им са съвсем малки.

Едно интересно френско изследване показва, че въпреки малките си мозъци, те са в състояние да извършват концептуално обучение, т.е. извличане и обобщаване на характеристики от тяхната околна среда и прилагането им в различни ситуации. Понятия като „същото”, „различен”, „голям”, „по-голям от” се прилагат независимо от физическото естество на дадени обекти. Например, „повече отколкото” може да се отнася както за две купчини картофи, така и за две купчини монети. Има изобилие от доказателства, които показват, че пчелите могат да направят разлика между понятия като „ляво” и „дясно”, или „еднакви” и „различни” и при експерименти, пчелите са показали, че са способни да обяснят разликата между две различни концепции едновременно.

При хората, понятията са свързани с част от мозъка, наречена префронталния кортекс. При пчелите, концепцептуалното мислене се извършва от гъбовидни тела в мозъка. Плодовите мухи, с не толкова сложни гъбовидни органи, не са в състояние да мислят концептуално. Причината може да бъде в това, че пчелите са социални насекоми, живеят в сложно общество и обменят информация с висока степен на значение. Звучи логично, че те могат да мислят концептуално.

http://apisuk.com/

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *