Горска ягода (Fragaria vesca)

Горска ягода (Fragaria vesca)

Многогодишно тревисто растение с пълзящи стъбла, които се окореняват на възлите. Стъблата са изправени, високи 5-20 см., с власинки. Листата имат дълги мъхести дръжки и се състоят от три яйцевидни, назъбени листчета. Цветовете са бели, събрани в щитовидно съцветие. Плодовете са с формата на лешник, разположени на яйцевидно яркочервено цветно легло.

Цъфти от края на май до средата на юни. Пчелите събират нектар и цветен прашец. Ягодата им осигурява поддържащ медосбор. Медопродуктивността е от 13 до 40 кг. от хектар.

Запарка от плодове и листа се предписва като жлъчегонно средство, има и диуретичен ефект. Корените притежават стягащо, кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Същите свойства са присъщи и на листата. Те също имат антисептично, обезболяващо и ранозаздравяващо действие и способността да намаляват отделянето на пот. Сок, запарки и отвари от плодове на горска ягода се използват като потогонни средства, утоляват жаждата, подобряват апетита, имат някои антимикробни свойства и се прилагат външно за лечение на кожни заболявания, порязване, малки рани и екземи, за отстраняване на кожни петна, лунички и акне.

Партньори