Изложба на пчелни продукти в Шумен

Изложба на пчелни продукти в Шумен

Изложба „Медът и пчелните продукти – храна и здраве за всички” бе открита днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”. Посветена на честването на Свети Харалампий – покровител на пчеларите, и се провежда за 3-та година.

Да пазим природата, за да ги има пчеличките, призова директорът на регионалната библиотека Красимира Александрова. За празника и историята на меда разказа Даниела Челебиева от Съюза на пчеларите. Водосвет за
здраве и благоденствие отслужи Главиницкият епископ Йоан. Успех, здраве и дълголетие пожела свещеникът на пчеларите.

Да направят път до пчеларя, за да не пълнят аптеки и клинични пътеки, призоваха хората местните производители на пчелни продукти. Те бяха изложили мед от липа, слънчоглед, рапица, акация, магарешки бодил, манов и билков мед, както и прополис и пчелно млечице.

Медът е и храна, и лекарство. Нищо, което произвежда пчелата, няма странични ефекти. Рядко има алергии от мед и те се появяват предимно след прекаляване с употребата му, казаха още местните производители.

Изложбата, посветена на популяризирането на меда и пчелните продукти и на техните хранителни и лебечни качества, ще бъде подредена в библиотеката до 8 февруари. Тя може да бъде посетена ежедневно от 11.00 до 17.00 часа.

Източник: topnovini.bg

Партньори