Източноафриканските пчели не са застрашени от инвазивни вредители … за сега

Източноафриканските пчели не са застрашени от инвазивни вредители … за сега

Ако наистина искате да се сбогувате с акарите Вароа и други паразити и патогени, просто използвайте африкански пчели. Някои паразити и патогени, които унищожават пчелите в Европа, Азия и Съединените щати, са разпространени в цяла Източна Африка, но изглежда не влияят на местните пчелни популации до този момент, според международен екип от изследователи. Инвазивните вредители включват микроспоридиите Нозема и акарите Вароа.

Източноафриканските пчели изглежда са устойчиви на тези инвазивни вредители, което предполага, че химикалите, използвани за борба с вредителите в Европа, Азия и Съединените щати в момента не са необходими в Източна Африка, казват изследователите от Отдела за биологични науки от Университета в Югоизточна Кения и изследователите от Международния център за физиология на насекомите и екология (ICIPE), Кения.

Екипът за първи път откри акари Вароа в Кения през 2009 година. Това ново изследване също осигурява изходни данни за бъдещи анализи на възможните заплахи за африканските пчелни популации.

Пчеларите от Кения смятат, че пчелните популации претърпяват спад през последните години, но резултатите от научните изследвания показват, че най-честите причини за загуба на колонии в Съединените щати и Европа – паразити, патогени и пестициди – изглежда не засягат кенийските пчели, поне за сега. Някои предварителни данни сочат, че загубата на хабитати и сушата, влияеща на цъфтящите растения, от които пчелите набавят цялата си храна, могат да бъдат по-важните фактори, водещи до тези загуби.

През 2010 г. изследователите провели национално проучване на 24 района в Кения, за да направят оценка на броя и размерите на пчелните колонии, да определят наличието или отсъствието на Вароа и Нозема, паразити и вируси, да идентифицират и измерят замърсяванията от пестициди в пчелните кошери и определят генетичния състав на кошерите.

Това е първото цялостно проучване на здравословното състояние на пчелите в Източна Африка, в което изследователите са проучили заболяванията, генетиката и околната среда, за да разберат по-добре кои фактори са най-важни за здравето на пчелите в този регион. Резултатите се публикуват на 17 април в PLOS ONE.

Изследователите открили присъствие на акари Вароа в цяла Кения, с изключение на отдалечените северни райони. Освен това, броят на Вароа нараства при по-голяма надморска височина, което предполага, че факторите на околната среда играят роля във взаимодействието между паразити и гостоприемници. Най-важното, екипът установил, че докато заразата с Вароа драстично намалява пчелните семейства в Съединените щати и Европа, в Кения, наличието на акарите изглежда не оказва влияние върху размера на колониите.
Учените намерили Нозема в три района по крайбрежието и в една вътрешна област. На всички места, те открили малки количества пестициди с ниска концентрация. От общо седем пчелни вируса в Съединените щати и Европа, екипът идентифицирал само три вида, но подобно на Вароа, тези видове липсвали в Северна Кения. Броят на присъстващите вируси бил в положително съотношение с нивото на акарите, но не бил свързан с размера на колониите.

Африканизираните пчели – така наречените „пчели-убийци” – изглежда нямат проблем с Вароа или заболяванията в Северна и Южна Америка, вероятно имат вродена генетична толерантност към тези вредители. Както изглежда, по-голямата толерантност на африканските пчели към тези вредители е комбинация от гени и околна среда.

Предвид констатациите си, че африканските пчели в момента изглежда са устойчиви на влиянието на паразити и вируси, учените препоръчват пчеларите в Източна Африка да поддържат здрави пчелни популации чрез защита на жизненоважните хабитати и разнообразието на местните цъфтящи растения, от които зависи изхранването на пчелите. Освен това, учените предполагат, че пчеларите използват пестициди много пестеливо.

Това изследване е важно, защото потвърждава устойчивостта на африканските пчели, въпреки силното присъствие на наскоро внесените акари Вароа и показва, че подходът за контрол на тези вредители, не трябва да следва прилагането на пестициди, както е правено на запад. От нововъведените вредители в Африка, може да има дългосрочни последици за популациите на медоносните пчели. Тъй като тези нови паразити и патогени стават все по-разпространени, употребата на пестициди нараства и се увеличава разграждането на ландшафта, дължащо се на повишената урбанизация, селското стопанство и климатичните промени, учените очакват да видят комбинацията от всички тези фактори да повлияе отрицателно върху пчелите в бъдеще.

Източник: http://apisuk.com/
Автор на оригиналната статия е Сара Ла Жьонес, 16 април 2014 г., Penn State

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *