Където има пчели, има и здраве

Където има пчели, има и здраве

Пчелните продукти спадат както към най-старите хранителни продукти, така и към най-старите лечебни продукти, познати на човечеството. Медът например е бил използван от лечителите на древността за редица заболявания и оплаквания. Още Хипократ (460 – 375 пр.н.е.), един от най-известните лекари в древна Гърция препоръчвал меда като универсално лечебно средство, а римският историк Плиниус (23 – 79 сл.н.е.) е описал в своята “naturalis historia” действието и медицинското приложение на прополиса.

Апитерапия е е понятие за медицинското приложение на пчелни продукти при лечение на болести. При това почти всяка болест, от алергия до зъбобол, може да се повлияе успешно от пчелните продукти.

Един от най-информираните експерти в световен мащаб е е румънският лекар Dr. Stefan Stângaciu. Според него в резултат на апитерапията и използването на пчелните продукти се подсилват здравите клетки, които предават своята “здрава” информация на болните клетки, докато накрая всички клетки са отново здрави.

Помощ от аптеката на пчелите

Медицината в Западна и Източна Европа върви по различни пътища в последните години. Докато на Запад известни фармацевтични фирми извършват проучвания, струващи милиарди, за да развиват все по-сложни изкуствени медикаменти, то на Изток се правят опити научно да се изследва действието на природните лечебни средства. В бившия Съветски съюз и Румъния се обръща особено внимание на апитерапията. Така напр. в Румъния апитерапия се практикува от 50, а в Русия от 60 години. В Румъния, където апитерапията,  заедно с други природни лечебни методи като фито- и ароматерапия, е равнопоставена на стандартната медицина съществуват по думите на др. Stângaciu и няколко клиники за апитерапия, напр. в Букурещ.

В Япония апитерапия се практикува от 1920 година. Там се започва с лечение чрез ужилвания в центровете за акупунктура. Този метод се нарича апипунктура.

Мед

Положителното действие на меда, особено при настинки е широко известно у нас. Че медът показва антибактериално и дезинфирицащо действие при външно приложение, са знаели още древните египтяни, които са смесвали мед в балсама, с който са мумифицирали фараоните. Във Франниця, при третиране на рани с мед, особено при тежки изгаряния, са постигнати такива реузлтати, че сега там има голям интерес към проучванията, направени в Източна Европа в тази област. Съществуват и много изследвания за лечение на кожни заболявания, заболявания на нервната система, сърцето, храносмилателаната система и на бъбреците.

За домашно приложение медът се е доказал при тепература, проблеми със съня, възпаления на венците и сенна хрема. Най-добрия начин е да се приема мед между храненията, но трябва да се има предвид, че може да се повиши киселинността в стомаха. Поради това д-р Stângaciu препоръчва медът да се приема с с подходящ билков чай. Съществуват и наблюдения, че медът е много добро “транспортно” средство за всички други субстанции. Ако например таблетка се приеме заедно с мед, то действието на таблетката ще се усети значително по-бързо. По тази причина комбинацията от чай срещу настинка и мед е толкова успешна.

Медът

 1. Действа като антибиотик – антибактериално и възпрепятстващо настинките
 2. Действа като биостимулатор и подкрепя вегетативната нервна система
 3. Емулгира мазнини
 4. Снабдява организама с енергия чрез лесно усвоими глюкоза и фруктоза
 5. Детоксикира тялото
 6. Стимулира обновяването на кожата, лигавицата и съединителната тъкан
 7. Стимулира изграждането на телесните субстанции
 8. Стимулира храносмилането
 9. Помага срещу настинки и ускорява заздравяването на рани
 10. Помага срещу кариес
 11. Подсилва имунната система и възбужда собствените лечебни сили на организама
 12. Укрепва сърдечния мускул
 13. Действа отхрачващо
 14. Избистря по биологичен начин вино, сокове и др.
 15. Висококачествен хранителен продукт
Източник: to-bee.blogspot.com

Партньори