Как рибите и пчелите избягват сблъсъка с околни предмети

Как рибите и пчелите избягват сблъсъка с околни предмети

В едно интересно изследване, проведено в Швеция, учените открили, че рибите изглежда не използват предупредителните си системи за сблъсък по същия начин като летящите насекоми. Изследователите сравняват как рибите-зебра и земните пчели избягват сблъсъка със заобикалящи обекти. Рибите изненадали учените – като че ли правели всичко това с помощта на оптичен поток.

Както можете да си представите, всички животни (включително и ние) се нуждаят от някакъв вид предупредителна система, която да предотвратява сблъсъка им с предмети от заобикалящата ги среда. Системата за предупреждение им помага непрекъснато да регулират скоростта си и да преценяват разстоянието между тях и околните обекти. За летящите и плаващи създания това е допълнително предизвикателство, защото те трябва да се справят също с ветрове и течения, които влияят върху тяхната скорост и посока.

„Земните пчели използват това, което е известно като оптичен поток, за да им помогне да избегнат сблъсъка с околните обекти”, казва Кристин Шолтисек от Катедрата по биология в Лундския университет. „Те трябва постоянно да регулират оптичния поток между двете си очи”.

Оптичният поток може да бъде описан като усещането, че околните обекти се движат, докато пчелите прелитат покрай тях. За земните пчели реалността е обратна – като че ли пчелата остава неподвижна, докато обектите прелитат край нея. Хората могат да изпитат подобно усещане при пътуване с влак, например, когато обкръжението препуска покрай прозореца. Колкото пчелата е по-близо до даден обект, толкова по-бързо изглежда, че се движи обектът, т.е. оптичният поток в зрителното поле на пчелата става по-силен. Ако потокът изведнъж стане по-силен в дясното око, отколкото в лявото, земната пчела ще завие наляво, за да намали риска от сблъсък.

Изследователите от Лундския университет използвали специално конструирани тунели, съдържащи вода и въздух, за да сравнят оптичния поток на плуващите и съответно летящите същества. Това ново проучване е първото, изследващо зрителния поток на плуващите видове. Резултатите показват, че рибите-зебра също използват оптичен поток. Въпреки това, рибите-зебри не реагирали по начина, по който очаквали изследователите. Изненадващо, в близост до обектите, рибите следвали по-бърз оптичен поток, отколкото далеч от тях, както правят пчелите.

С други думи, рибите предпочитали да приближават обектите, а не да се насочват далеч от тях. Изследователите смятат, че причината за това може да бъде фактът, че рибите-зебра живеят в мътна подводна среда, където видимостта е само на около 30 сантиметра. Това означава, че рибите-зебра не са склонни да плуват далеч от обектите, защото рискуват да се окажат в ситуация, в която нямат отправни точки в обкръжението си. От своя страна, това ще затрудни използването на вродената им предупредителна система, за да контролират скоростта и посоката си.

Изследването на предупредителните системи е с цел да се получат фундаментални знания не само за животните, но и за области като инженеринг на машини с автоматично управление.

 

Източник: http://apisuk.com/
Статията е базирана на материали, предоставени от Лундски Университет, Швеция

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *