Козметични рецепти с мед – 2 част

Козметични рецепти с мед – 2 част

Меден масаж за терапевтични цели

Като процедура, меденият масаж се е появил в древен Тибет. Уникалната способност на меда да абсорбира токсините и бързо да ги извежда от организма, е била добре известна на тибетските лечители.

Масаж с мед се прави, за да се получи кадифено гладка кожа, за почистване на порите, за отстраняване продуктите на метаболизма и премахване на излишните мазнини. Експертите смятат, че по лечебен резултат, меденият масаж е най-ефективният от всички видове масажи.

Прекрасната комбинация от лечебното въздействие на пчелния мед и масажа, е великолепно средство за поддържане на отлична форма при претоварване и стрес, по невероятен начин снема умората и запълва с лекота, свежест, придава усещане за летене.

По време на този масаж, кожата взаимодейства с биоактивни хранителни вещества и витамини, съдържащи се в меда. В съвременните курсове са предвидени по 12-15 сеанса. Провеждат се през ден, за да има време кожата да си почине. За масаж е подходящ всеки вид мед – цветен, липов или от елда.

За по-голям ефект, в меда се влагат етерични масла, в зависимост от това, какъв резултат е необходимо да се постигне. Пропорцията е една чаена лъжичка мед и 5 капки масло или смес от масла.

Масажистът нанася меда на дланите си и с потупващи движения започва да го втрива в масажираната зона. Тялото се намазва с мед и се масажира. Масажът може да се на направи на проблемните области или да бъде общ. Меденият масаж на проблемни зони е с продължителност 15-20 минути, а общият (включително гърба и краката) – до един час.

Първоначално се масажират гърба и краката. След това медът се отмива, пациентът ляга по гръб, и по същия начин се намазва и масажира предната част на тялото: крака, корем, гърди, ръце.

Масажната техника се състои от две движения: втриване на меда и неговото вакуумно извличане. Първоначално медът запълва порите, а след това масажистът изтегля този мед, заедно с метаболитните отпадъци на тялото.

Важно е да се помни, че всяка част от тялото се масажира отделно, т.е. първо трябва да се масажира дясната страна, и едва след това лявата.

Преди всичко е необходимо да се загреят кожата и мускулите на масажираната област. Просто се размачкват с няколко класически масажни техники: погалване на кожата с ръце, леко пощипване, почукване с ръба на дланите. След това се взема малко топъл мед и с дланите на ръцете, с леки, потупващи движения се нанася върху масажираната зона.

След масажа остават леки синини, които изчезват с течение на времето. От това не трябва да се притеснявате. Процедурата е болезнена само при първите сеанси, след това кожата се адаптира и масажът протича много по-леко.

След масажа, медът се отмива с топла вода и мека кърпа, а кожата се намазва с овлажняващ крем.

След курс от 12 процедури, кожата става кадифена, подуването изчезва и се намалява целулита. Тялото ще изглежда здраво и стегнато.

За да проучите нагледно представения материал, можете да видите филма „Меден масаж”.

Партньори