Лечение с пчелна отрова – Апитоксинотерапия

Лечение с пчелна отрова – Апитоксинотерапия

Апитоксинотерапията е ефективен апитерапевтичен метод. Това не е нищо друго, а лечение с пчелна отрова. Най-голям ефект се получава, ако отровата не е приета чрез хапчета, а в прясно състояние т.е. пряко действие – чрез ужилване пчели.

Апитерапевтите внимателно поставят пчелата на биологично активните зони на болното място. С ужилването на пчелата в организма попада малка доза пчелна отрова (апитоксин), която съдържа повече от 50 биологично активни вещества. Основната активна съставка на пчелната отрова е мелитин. Мелитинът намалява възпалението, подобрява кръвообращението, работата на нервната система и мускулите. Другото белтъчно съединение – адолапин – има силно обезболяващ ефект, а апаминът – тонизиращ.

За кого е полезна пчелната отрова?

Пчелната отрова се използва за лечение на възпалителни заболявания на ставите, при невралгия и остеохондроза. В хода на лечението с пчелна отрова (курсът „ужилване” може да продължи средно до два месеца, сеансите се провеждат средно 3 пъти седмично) се възстановява ставната подвижност и обезболяващият ефект продължава няколко дни. Пчелната отрова облекчава астмата и болести на белите дробове (поради отхрачващото действие). В гинекологията пчелната отрова лекува възпаление на яйчниците. Апитоксинът има стимулиращ ефект върху хормоналната система, полезен е за хора, страдащи от нарушение на тироидната функция, надбъбречните жлези и яйчниците, както и повишава защитните сили на организма, така че се препоръчва на хора със слаба имунна система.

Внимание:

Пчелната отрова си е отрова и по-големите дози може да предизвикат тежка реакция (слабост, загуба на съзнание) дори смърт (и поради това, апитоксинотерапия трябва да се прави само от опитни апитерапевти). Пчелната отрова не е за болести на черния дроб, бъбреците и панкреаса, диабет, тумори, туберкулоза, сърдечна и бъбречна недостатъчност, остри инфекциозни заболявания. Освен това, апитоксинът съдържа в своята структура хистамин, който могат да провокира алергии. Поради тази причина лечението с пчелна отрова е разрешено само след тест (прави се едно ужилване и се следи за появата на алергична реакция).

Източник: агронет.бг

Партньори