Ливадна метличина (Centaurea jacea)

Ливадна метличина (Centaurea jacea)

Многогодишно, тревисто растение, с височина 30-100 см., с право, разклонено, оребрено стъбло. Долните листа са копиевидни, вдлъбнато нарязани, нагоре по стъблото са без дръжки, линейно-копиевидни, мъхести. Цветните кошнички са с диаметър 1-2 см. Цветовете са виолетово-пурпурни или виолетово-розови, с формата на фунийки, плодовете са удължени яйцевидни семенца. Среща се в ливадите, горските просеки, в градините и сред посевите.

Цъфти от втората половина на юни до септември (40-70 дни). Метличината е прекрасно медоносно растение, пчелите събират от нея нектар и цветен прашец. Може да даде до 110 кг. захар в нектара от хектар насаждения. Медът е гъст, с добро качество.

Метличината има диуретично, жлъчегонно, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Воден екстракт от билката се приема при водянка, жълтеница, забавена менструация. Запарката от корени се използва при стомашни разстройства. Вани от билката се правят при рахит, а прясното растение под формата на лапа се прилага при тъпи болки в костите и ставите.

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *