Малина (Rubus idaeus)

Малина (Rubus idaeus)

Храст от семейство розоцветни, с многогодишно коренище и прави, цилиндрични стъбла, с височина 50-200 см. През първата година клонките са зелени, мъхести, с шипчета. През втората година се вдървеняват, губят шиповете си, цъфтят, дават плод и след това изсъхват, а от коренищата израстват нови издънки. Листата са последователни, по-ниските са нечифтоперести, с по 5-7 листчета на дръжка, а горните са тройни, с широки, прикрепени към дръжката прилистници. Цветовете са бели, с мъхести сиво-зелени чашки, събрани в гроздовидни съцветия в пазвите на листата. Плодовете са червени, овални, многосеменни, с дължина 12-13 мм., ширина10-14 мм. и лесно падат от бялото конусовидно цветно легло.

Малините растат по опожарени площи, горски просеки, в разредени смесени гори, в крайните райони на горите, сред храсти и в дерета.

Цъфтят през юни – юли в продължение на 25-40 дни. Цветчетата отделят нектар и съдържат много цветен прашец. Пчелите изключително активно посещават малиновите храсти. При хубаво, топло време и достатъчна влажност на въздуха, отделянето на нектар се увеличава, което подобрява медосбора. Има години, когато медопродуктивността от малини в рамките на деня достига 2-3,5 кг. на семейство. В зависимост от сорта, условията, гъстотата на насажденията и други причини, медопродуктивността се изменя, но е около 100 кг. от хектар. Медът от малини е светъл, много ароматен, притежава отлични вкусови и лечебни качества и се отнася към висшите видове.

Като лечебно средство, малината се приема още от дълбока древност. Чаят от сухи плодове от незапомнени времена се счита за добро потогонно и понижаващо температурата средство при настинки. Плодовете повишават апетита, регулират дейността на стомаха и червата, успокояват болките в стомашно-чревния тракт имат антиеметично, обезболяващо и противовъзпалително действие. Отвара от корени се пие при малария и като кръвоспиращо средство при хемороиди. Отварата от листа се пие при стомашни кръвоизливи, прекомерна менструация, заболявания на дихателните органи, треска, при обриви, акне, херпес и други кожни заболявания. Цветовете имат противовъзпалителни и детоксикиращи свойства.

 

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *