Мащерка (Thymus serpyllum)

Мащерка (Thymus serpyllum)

Многогодишно, много ароматно тревисто растение или полухраст, с височина 8-15 см. Стъблата са разклонени, пълзящи, червеникаво-кафяви, вдървесинени в основата. Листата са противоположни, елипсовидни, по ръба предимно в основата дългоресничести, с точковидни жлези.  Цветовете са малки, двуусти, розови-лилави, събрани в сбити главести съцветия по върховете на клонките.

Цъфти през май и юни, до юли. Ароматните цветчета са медоносни и активно се посещават от пчелите, събирайки прашец и нектар. Медопродуктивността на растението е 40 кг. от хектар. Мащерката дава висококачествен и много ароматен мед. Цветовете и листата й съдържат около 1% етерично масло, което включва антимикробен агент – тимол, който пчеларите използват при заболявания на пчелните семейства.

Билката се използва за приготвяне на запарки, отвари и течни екстракти. Вътрешно се приема като отхрачващо средство при простудни заболявания, ангини, а външно – за ароматни вани, компреси и лосиони. Етеричното масло се прилага външно при радикулит и невралгии. Листата и цветчетата са известна подправка в кулинарията.

Партньори