Медът е универсален лечител

Медът е универсален лечител

Здравословните качества на меда се използват при много и разнообразни състояния.

Народната традиция го свързва дори с лечение на сърдечни проблеми и язви на стомаха. Съвременните изследвания доказват, че медът може да преустанови растежа на бактерията H.pylori, която е отговорна за повечето случаи на стомашна язвя и редица други проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои данни пък сочат, че киселини, които се съдържат в меда, предотвратяват рака на дебелото черво. Единственото ограничение по отношение на консумацията на мед се отнася до деца под 1 годинка, тъй като суровият продукт съдържа спори, които могат да предизвикат натравяне. Ето някои от най-популярните приложения на меда в народната медицина:

За първа помощ при рани. Поставен върху рана, медът бързо прониква в наранената тъкан и спомага за по-бързото и заздравяване. Препоръчва се и при изгаряния и ухапвания /за предпазване от инфекции/.

За облекчаване на раздразнено гърло. Една чаена лъжичка мед успокоява дразненето, намалява и съкръщава периода на неприятните симптоми.

При алергични реакции. Една лъжичка мед /най-добре непреминал термична обработка/ на ден е способен да направи почти чудеса.

За лечение на кашлица. Едно от най-познатите приложения на меда. Източната медицина допълва тази “рецепта”, като препоръчва той да се поставя в средата на една издълбана круша, да се подгрее на пара за 10-15 минутки и след това да се изяде на 2-3 пъти през деня.

Против запек. Една чаена лъжица мед се разтваря в чаша затоплена вода и се изпива на гладно.

Източник: poleznobg.info

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *