Офика (Sorbus aucuparia)

Офика (Sorbus aucuparia)

Неголямо дърво от семейство розоцветни, с височина 6-15 метра, рядко под формата на храст. Кората е сива, гладка, младите клонки са мъхести. Пъпките са окосмени. Листата са сложни-текоперести, съставени от 4-7 двойки листчета. По форма са продълговато-ланцетни, назъбени, в основата са целокрайни. Отгоре са матовозелени, отдолу – сиво-зелени, дръжките им са мъхести. Цветовете са петолистни, със силен аромат на горчиви бадеми. Венчелистчетата са бели, кръгли, с размер 4-5 мм. Плодовете са топчести, сочни, на върха с остатък от цветната чашка, с ярко оранжево-червен цвят. Офиката е студоустойчива, понася студ под 40°С.

 
Цъфти в края на май-юни, в продължение на 5-10 дни. В сухо, топло време, пчелите обичат да посещават цветовете на офиката и да събират нектар и цветен прашец. От 1 хектар насаждения могат да се получат 30-40 кг. мед. Медът от офика е червеникав на цвят, много ароматен, при захаросване е едрозърнест и се цени високо.

 
Плодовете на офиката се използват за лечебни цели, тъй като се богати на витамини, каротин, съдържат органични киселини, танини, пектин и флавоноидни вещества. Притежават противоскорбутно, леко слабително, диуретично, стягащо, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Отвара от плодовете се приема при диария, дизентерия, запек, камъни в бъбреците, ревматизъм и хемороиди.

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *