Останалите насекоми опрашват не по-лошо от пчелите

Останалите насекоми опрашват не по-лошо от пчелите

Другите насекоми опрашват не по-зле от пчелите.

Свикнали сме да гледаме на медоносните пчели, като на най-ефективните в опрашването, но според  някои фермери, повечето от другите насекоми, които също участват в опрашването, могат да заменят пчелите и няма да има вреда от това, а само полза за посевите. За дивите растения се смята, че са достатъчни и обикновени опрашители.

По тази тема водят спор Лукас Гарибалди от Националния университет на Рио Негро (Аржентина) и негови колеги от изследователски центрове в различни страни, в публикувана в сп. Science статия.
Учените разказват как често различни опрашители посещават селскостопанските култури: В изследването са използвали 41 вида растения. Посетени са 600 места, където те се отглеждат – от кафеени плантации до градини с краставици, т.е. обхватът на изследването наистина е получил покритие в световен мащаб.

Оказало се, че „дивите” опрашители вършат тази работа също толкова добре (ако не и по-добре от медоносните пчели) и наличието на пчелите не влияе върху ефективността на другите видове насекоми.
С други думи, не трябва да изхвърляме от сметките насекомите-опрашители. Заедно с пчелите, те наистина могат да осигурят на земеделските стопани високи добиви. Въпреки това, не е съвсем ясно на какво точно се дължи ефективността на самите „диви” опрашители, тъй като според учените, разнообразието на видовете почти не оказва ефект върху качеството на опрашването.

От друга страна, добре е да има полезни „диви” опрашители, но може ли по някакъв начин да се контролира тяхната полезност? Не, едва ли. Ето защо, по-скоро те трябва да се разглеждат, като важни помощници – трябва да се грижим за тях, така че те да не изчезнат от екосистемите, но за застраховка все още е добре да се разчита на медоносните пчели. Дивите пчели идеално опрашват градините и полетата, и ако техният брой от година на година намалява поради екологични причини, то няма кой друг да поеме опрашването освен медоносните пчели.

Това не е първото изследване, посветено на взаимодействието на насекомите-опрашители, пчелите и селскостопанските растения. Наскоро изследователи от Университета на Калифорния в Дейвис (САЩ) установиха, че дивите и земните пчели повишават ефективността на медоносните пчели, взаимодействайки си с тях по някакви не съвсем ясни междувидови механизми.

Източник: agronet.bg

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *