Пъпеш (Cucumis melo)

Пъпеш (Cucumis melo)

Едногодишно, еднодомно растение от сем. тиквови, с височина (дължина) 1-3 метра. Стъблата са пълзящи, вкореняващи се, с мустачки. Листата са големи, сърцевидни, цели или петделни. Цветовете са бледожълти, с дълбоки, петолистни венчета. Плодовете са едри и ароматни, с бяла, зеленикава или оранжева вътрешност. Съществуват много сортове пъпеши, силно различаващи се по размер, вкус, аромат и химичен състав на плодовете. Съдържат захар, азотни вещества, фибри, мазнини, летливи ароматни вещества и витамини – фолиева и никотинова киселина, витамин С.

Цъфти през юни – юли. Медопродуктивността е 20-30 кг./ха. Плодовете утоляват жаждата и действат успокояващо на нервната система.

Пъпешът се използва при ревматизъм, подагра, като диуретик и леко слабително средство. Водният екстракт от семена притежава има диуретични свойства и се използва при заболявания на бъбреците. В миналото пъпешът се е давал при скорбут и при меланхолично състояние на психично болните. Отварата от плодове се използва външно като добро козметично средство при различни дефекти на кожата: петна, лунички, акне.

Лечебен исоп (Hyssopus officinalis)

Многогодишно, тревисто, етеричномаслено растение, с височина 30-50 см. Стъблата са изправени, четириъгълни, разклонени, в основата вдървесевени. Листата са противоположни, малки, линейно-ланцетни, с леко обърнати надолу ръбове. Цветовете са двуусти, тъмносини, рядко виолетови. Чашката е тръбесто звънчевидна, с пет заострени зъбчета. Четирите тичинки стърчат от венчето. Плодът се състои от четири ядки, затворени в чашката.

Цъфти от юли до септември (90-100 дни). Медопродуктивността е 60-80 кг./ха.

Лечебният исоп има лек, стимулиращ ефект, намалява прекомерното изпотяване и притежава противовъзпалителни, обезболяващи и ранозаздравяващи свойства. Запарка от билката се приема при хроничен бронхит, кашлица, бронхиална астма, хронично възпаление на червата, като лек стимулант, използва се за изплакване при възпалителни процеси в устната кухина и фаринкса и при пресипнал глас.

Партньори