Пчелари атакуваха съда

Пчелари атакуваха съда

Шуменският административен съд днес даде ход на делото, образувано по жалба на пчелари от община Никола Козлево срещу текстове в наредбата на кметството за отглеждане на домашни животни, птици и пчелни семейства.

Председателят на общинския пчеларски съюз в Никола Козлево Марияна Илиева и Георги Тодоров от с. Хърсово оспориха промени в наредбата, гласувани от местния парламент, според които в населените места се разрешава отглеждането на максимум 10 пчелни семейства.

Пред журналисти кметът на Никола Козлево Турхан Каракаш обясни, че многобройни жалби на ужилени от пчели и подписка от потърпевши жители на населените места в общината са наложили наредбата да бъде променена.

Според пчеларите обаче новото ограничение не е мотивирано и противоречи на Закона за пчеларството. „В Закона има изисквания за отстояние на кошерите от съседните имоти, но той не ограничава броя кошери в парцелите в населените места”, обясни Георги Тодоров, който от 10 години отглежда пчели.

Той заяви, че и пчелите от позволените от наредбата до 10 кошера също могат да ужилят някого. „Всеки може да бъде ужилен от пчела, но не е доказано, че има ужилени от пчелите, които гледаме. Пчелата може и от гората да дойде и от всякъде другаде”, каза още Тодоров.

По думите му отглеждането на пчели е основното препитание на пчеларите и техните семейства. Освен това, за да кандидатстват за европейско финансиране, те трябва да притежават минимум 66 кошера. Много млади хора кандидатстват по програми за млади фермери, а с тази наредба се спира изхранването на цели семейства”, коментира пчеларят.

Председателят на общинския пчеларски съюз в Никола Козлево Марияна Илиева посочи, че около 30 пчелари са засегнати от новата наредба и са заплашени от възможността да останат без работа. „Ние сме и обвързани с европейски програми, което е още по-страшно – вече са ни отпуснати пари и има определени изисквания и ако не ги изпълним ще трябва да връщаме пари, като аз например ще трябва да върна 50 хил. лв.”, обясни Илиева.

На днешното съдебно заседание по делото съдът изслуша аргументите на всички страни и обяви, че ще се произнесе с решение по казуса в едномесечен срок.

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *