Пчелари “окупираха” изложението

Пчелари “окупираха” изложението

Жените-пчелари от националното сдружение на първа линия. Биопчеларството по традиция уважи „БиоАгра“-та. „И сам воинът е воин” – Борис Бормалийски на открито. „Яките кошери” от Севлиево.

Мекото, почти пролетно време на „Агра 2013” привлече много земеделци от страната. Организаторите от Пловдивския панаир се бяха постарали да има от всичко и по много. Впечатление тази година направи масираната атака от пчелари, а сякаш това потвърди и почти пълната липса на други дребни производители. Почти отсъстваха зеленчукопроизводители, овощари, млекари, а животновъдството присъстваше символично в палата 4.

Съпътстващата програма включваше и няколкодневни семинари и конференции. Между тях би било редно да откроим проведената на 7 март в голямата зала на панаира международна конференция на тема „Биологично производство – предприемачество и мениджмънт”.

Национално сдружение на жените пчелари

В края на сезона за продажба на пчелни продукти, най-новата пчеларска организация „Националното сдружение на жените пчелари” направи своя дебют на селскостопанското изложение „Агра 2013”. На 6 чудесно изградени щанда, с изобилие от пчелни продукти, жените-пчеларки примамваха посетилите палата №6. Стилно подредени и грижливо опаковани бурканчета мед, прашец, прополис тръгнаха към домовете на българските потребители. За отбелязване е, че независимо от кризата, налегнала болшинството от българските семейства, медът и другите пчелни продукти се търсеха и купуваха.

Важно е да отбележим присъствието на Петя Иванова – председател на сдружението, Теодора Тодорова и Денка Петрова, членове на управителния съвет. С тяхна инициатива и активно участие н изложението, стана възможно и неговото провеждане. За тези, които не знаят какви усилия изисква организирането и изграждането на такива щандове, трябва да кажем, че това не е никак просто. Както таксите за участие, така и разноските по пребиваването са несъизмеримо по-големи от тези на обичайните пчеларски изложения. Точно затова редно е да се поощри навлизането на българските жени пчелари и в тази зона за популяризиране и предлагане на натуралните пчелни продукти. Всичко направено от тях беше оценено високо от хилядите посетители и купувачи на дъхавите пчелни продукти от пчелините.

Традиционно е вече представянето на „Сдружението за биологично пчеларство” на „Био Агра 2013”. Този път 4 щанда от Стара планина и Средна гора защитаваха реномето на екологичните пчелини. Две известни сертифициращи фирми контролираха пчеларите по време на изложението, а и в течение на цялата производствена година.

Новите тенденции в развитието на биопчеларството в България е разширяването на обхвата на пчеларите, които се занимават с такава дейност. В последната година над 200 са производителите и повече от 70 000 пчелни семейства са включени в агроекологичната мярка за субсидиране на пчелно семейство. Реално погледнато излиза, че над една четвърт от регистрираните пчелни семйства в България са под контрола и на биосертификаторите.

Пчелен мед, прашец, прополис и други продукти предлагаха с голям успех Димитър Костадинов от с. Орляне, Нанка и Николай Караколеви от Калоферския балкан, Марина и Станислав Павлови, пчеларстващи близо до язовир Камчия, Люба Димова от Еленския балкан.

Борис Бормалийски е пчелар №1 на България за 2008 г.

Винаги досега е вземал участие в пролетното издание на „Агра”. Независимо от студа или дъждовете, неговият щанд е под открито небе и винаги зареден с голямо количество и разнообразни видове мед. Наистина – много хора, посещаващи изложението го знаят, търсят и купуват от неговите продукти. Той винаги е тук и това харесва на посетителите, които всяка година вземат от неговите пчелни продукти.

”Яките кошери” от Севлиево намериха своята пазарна ниша по време на голямото аграрно изложение. Сравнено с огромните комбайни и трактори, тези пчеларски изделия изглеждат скромно и вероятно не носят кой знае какви приходи на производителите. Чест им прави обаче това, че търсят купувача и го намират в Пловдив. На трапезата на българина хлябът е наравно с меда, а знайно е, че пчелите чрез своята опрашителна дейност създават блага, поддържат биологичното разнообразие и без тях не може.

Ето затова всички, които бяха на „Агра 2013” заслужават поздравление – трудно направеното рано или късно се отплаща, това се оценява от хилядите потребители.
Довиждане до Агра 2014!

Специален екип на „Пчела и кошер”, Пловдив
Източник: http://www.fermera.bg

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *