Пчеларите искат генерална промяна във финансирането

Пчеларите искат генерална промяна във финансирането

Нужна е генерална промяна в начина на финансиране по Националната програма по пчеларство, заяви Областният координатор на националната браншова организация към Българския пчеларски съюз Стойчо Стойчев, цитира го Дарик.

Според него средствата по програмата за 2012 г. не са били малко – 7.4 млн. лв., но основният проблем е, че парите за препарати не са достатъчно – само 713 хил. лв.

„Поне милион и половина са нужни за препарати, трябва да се удвои и бюджетът за закупуване на пчелни майки. Важно е средствата да достигат до повече пчелари”, подчерта Стойчев.
Той информира, че тази година бенефициентите с одобрени заявки за подпомагане са едва 680 в цялата страна, което е крайно недостатъчно.

„Изкупните цени на меда остават ниски – от няколко години те варират между 3.80 и 4.20 лв. за килограм на едро. Не очакваме, че и тази година ще бъдат по-високи”, коментира още Стойчо Стойчев.

Той обясни, че за разлика от миналата година тази е много благосклонна към пчеларите. Смъртността на пчелните семейства до момента е в границите на 5%, за разлика от миналогодишния период, когато този ръст достигна до 30%.

Източник: spekulanti.com

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *