Пчеларите очакват информация от Брюксел за субсидиите за кошер

Пчеларите очакват информация от Брюксел за субсидиите за кошер

Пчеларите в България очакват информация от Брюксел дали ще получат директни субсидии за кошер. Очакват се суми от 20-30 евро. на пчелно семейство за регистрирани пчелини.

Това беше тема на разговор на пчеларите във Варна, пристигнали за Осмия традиционен фестивал на меда.

Лъчезар Иванов, от село Остров се грижи за 700 пчелни семейства, което се е превърнало в негов бизнес. Пчеларят разчита на европейските програми за финансиране на пчеларството, стартирали преди 4г. Лъчезар споделя, че парите са необходими за изхранването на пчелите и лекарства за тях.

„Аз практикувам подвижно пчеларство и са ми нужни средства за транспорт”, допълни Иванов. Практикувайки подвижно пчеларство, той превозва кошерите нощем по магистралата на 100 км разстояние, за „да хване липовия мед”.

„Не всеки пчелар в България в момента може да получи евро субсидии. За жалост, националната пчеларска програма е направена така, че малко хора успяват да кандидатстват по нея. Парите свършват много бързо. Програмата не е направена както трябва. Не може човек да отиде в София, да спи два дни пред агенцията, да чака ред и тези, които са си подали документите в рамките на 1 час, да получат пари, а останалите – не. Това означава от 100 души – само 20 регистрирани пчелари.

Да съдейства на пчеларите за преки субсидии се е заела евродепутатът Мария Габриел, която заведе пчеларите в Брюксел да се срещнат със свои колеги от ЕС от Франция и Германия.

У нас и на външния пазар годишно се предлагат 7-8 тона мед, а 10-ина се изнасят за Германия и Гърция. Преди да се изкупи за ЕС, той се изследва от немска лаборатория, едва тогава се прави плащане.

Според хора от бранша е най-добре малко да се вдигне изкупната цена на едро, защото в момента тя е 4 – 4,50 лв. за кг. По-скъпи са монофлорните видове мед и това е нормално.

За пример Лъчезар Иванов дава Австрия, където има отличен алпийски билков мед. Там той се продава по 10 евро за кг на дребно. Цените са високи и в Сърбия, Турция, Гърция.

„Проблемът е, че само 7-8 фирми извършват износ от България и те са монополизирали пазара и определят цените. Пчеларят в България няма средства. Той не може да си държи дълго продукцията в складови помещения и затова продава по 3,80 – 4 лв. меда си, да вземе някой лев”, сподели Лъчезар Иванов.

Големите търговски вериги би трябвало да контролират по-строго меда, който продават, както се прави с месото, сиренето, кашкавала. От бранша препоръчват да се вземат проби и ако те не са чисти, търговците да се извадят от магазинната мрежа. Полифлорният мед, който се продава в някои търговски обекти, съдържа и допълнителни подобрители. Това обаче вече не е био-продукт и потребителите трябва внимателно да четат съдържанието на етикетите.

Източник: Днес+

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *