Пчеларите отново бележат загуби на пчелни семейства

Пчеларите отново бележат загуби на пчелни семейства

Искане за помощ от страна на „Министерството на земеделието и храните” на пчеларите с регистрирани пчелини, чиито пчелни семейства пострадаха през зимата на 2013 г.

След изключително студената зима през миналата година, когато измряха над половината от пчелните семейства в страната, сега отново сме изправени пред подобно бедствие. Въпреки, че зимата е мека и няма такива студове, пчеларите отново губят кошери.

В много области на страната, както в Северна България, напр. Търговищка, Плевенска, Ловешка, така и в Южна България, са загинали повече от половината от пчелите. Това е необичайно, защото за нормална зимна смъртност се смятат загубите от 5-10 %. Загубите ще нарастват, защото пчелните семейства се броят през пролетта. Причините за това не са ни известни, но най-вероятният причинител на тази гибел може да е вароатозата. Вероятно заради дългогодишната употреба на едни и същи препарати за борба с вароатозата се стига до резистентност на акарите. Нозематозата е другата разпространена болест, с която пчеларите трудно се справят. Употребата на пестициди при третиране на посевите и натрупването им в прашеца, който пчелите използват като храна, също е една от възможните причини за повишената смъртност. В някои пчелини се наблюдават симптомите на синдрома на празния кошер – пчелите напускат кошерите в които има храна за тях и не се връщат.

Уважаеми г-н Министър, всичко това е изключително тревожно, защото загубите на пчелни семейства носят загуби за държавата и обезверява пчеларите, за много от които това е основен поминък.

Нуждаем се от помощ от страна на МЗХ

През миналата година благодарение на Вашите усилия и на нашите искания беше отворена програмата de minimis, от която българските пчелари получиха по 12 лева на пчелно семейство. Искрено се надяваме, че това ще бъде възможно и през тази година, защото ситуацията е подобна – бедствена.

Инж. Михаил Михайлов, председател на СБП
Източник: fermera.bg

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *