Пчелите маркират опасните цветя

Пчелите маркират опасните цветя

Учените са на мнение, че социалните пчели маркират тези цветове, на които някой ги е нападнал. По този начин те информират останалите пчели за възможна опасност, все едно поставят предупредителни табели. Резултатите от това изследване, успешно проведено от френските ентомолози от Университета Франсоа Рабле, бяха публикувани в списание „Animal Behaviour”.

На учените отдавна е известно, че пчелите сигнализират за опасност, с помощта на специални феромони. Но никой не е предполагал, че тези насекоми са способни да маркират цветята, на които могат да бъдат издебнати от хищници. За да се изследва това, авторите провели серия експерименти с няколко вида пчели от Китай, Испания, Сингапур и Австралия.

Учените имитирали атака на хищник, като хващали пчелите с пинсети. След като пчелата била подложена на нападение, останалите насекоми не били така склонни да кацат на цветето, където се е случило това. Резултатът свидетелства, че изплашените пчели произвеждат особен феромон, с който маркират цветята.

Освен това, ентомолозите провели и експерименти с пчели, които живеят по единично. Оказало се, че те не били способни да различават опасни и безопасни цветя, за разлика от социалните пчели. Също така, те не предупреждавали за опасност сродниците си.

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *