Пчелите разпознават лицата на хората

Пчелите разпознават лицата на хората

Най-малкият по размер мозък в света принадлежи на насекомите. И в същото време, някои от тях са невероятно „умни” и организирани. Например, отношенията на пчелите-работнички в кошера, могат да се считат за еталон за голямо семейство: всички задължения са точно разпределени между членовете на рояка, всеки сезон се извършва почистване на кошера и всички се подчиняват безпрекословно на пчелата-майка. Но сега, учените са открили, че въпреки малкия си мозък и многобройните задължения, тези полезни, макар и жилещи насекоми, различават лицата на хората и по този начин идентифицират приятели и врагове.

Ейдриън Дайър, австралийски учен, работещ в университета в Кеймбридж, провел експеримент, който му помогнал да изясни, че пчелите, въпреки скромния размер на мозъка си, могат да разпознават хора. На група пчели били показани снимки на хора, част от които били маркирани с разтвор на захароза, а другите с горчив хинин. Пчелите изучили изображенията, след което „маркировките” от снимките били отмити и отново показани на пчелите след няколко дни. Колкото и странно да е, пчелите били в състояние да си спомнят „сладките лица”. Според учените, подобен експеримент с насекоми ще помогне да се установи коя част на човешкия мозък се задейства при разпознаването на лица на хора и участва ли в това някоя конкретна област. За този опит учените избрали пчели, тъй като в сравнение с другите насекоми, те са много по-организирани.

Между другото, този експеримент доказва, че пчелите разпознават по лице грижовните си стопани, а не реагират на миризмата, както се предполагаше по-рано. Въпреки това, пчеларите знаят, че когато работят с пчели трябва да са чисти, със своята „естествена” миризма. Тези насекоми не понасят аромата на козметика и парфюми и ако вие сте пили алкохол и леко запотен решите да минете край пчелен кошер, определено ще се подложите на пчелна атака (дори ако самите вие сте настанили пчелите в тези кошери и ежедневно полагате грижи за тях като за собствени деца).

Източник: http://apiary.su/

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *