Подбел (Tussilago farfara)

Подбел (Tussilago farfara)

Многогодишно тревисто растение, с разклонено, пълзящо, подземно коренище, от което в ранна пролет израстват къси цветоносни стъбла, носещи по една цветна кошничка, състояща се от жълти, езичести и тръбести цветчета. Семената са дълги около 3,5-4 мм., с хвърчилка от бели власинки. След цъфтежа се развиват няколко големи, заоблени, приземни листа, зелени и гладки отгоре, а от долната страна с белезникав мъх. Ако се приближи към тялото, долната повърхност на листата е топла, а горната – студена, от тук идва и руското название на растението „мать-и-мачеха” (майка и мащеха).

Цъфти през април и е едно от най-ранните медоносни растения. Цъфтежът продължава 30-40 дни. При благоприятно време, пчелите активно събират нектар и цветен прашец. Медопродуктивността е 13-22 кг. от хектар.

Отвара и тинктура от листата се пие при респираторни заболявания, кашлица, пресипнал глас, бронхит, бронхиална астма, а също и при възпалителни процеси на лигавицата на стомаха и червата, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, водянка и жълтеница. Пресен сок със захар в народната медицина се препоръчва да се пие продължително време при туберкулоза, гангрена и абсцеси на белите дробове. Външно се прилага под формата на лапи, лосиони и компреси при възпаление на вените и кожата, тумори, язви и възпалени рани, като успокояващо и дезинфекциращо средство.

Източник: http://bestbees.ru/

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *