Помага ли при слаб имунитет прополисовата тинктура?

Помага ли при слаб имунитет прополисовата тинктура?

Пчелният клей (прополис) заема важно място в арсенала на апидиететиката (приложението на пчелните продукти в лечебното и профилактичното хранене). Целебните му качества са известни още от дълбока древност. Лечителите от Древен Египет и Елада са използвали доста често прополиса. Днес твърде популярно в терапията и профилактиката на редица заболявания е използването на клеевата тинктура. Тя се получава при разтварянето на 30 г прополис в 100 млл 95-процентов етилов спирт. Пчелният клей е богат на много и разнообразни минерални соли, антиоксиданти, смоли, органични киселини, биологично активни вещества и др. Той (респективно клеевата тинктура) се препоръчва за повишаване на имунитета и резистентните сили на организма ни при възстановяване след прекарано заболяване, при стресови ситуации, дейности, свързани с повишена умствена и физическа дейности, за бързо зарастване на рани, лечение и профилактика на хроничните гастрити и стомашната и деуденалната язва.

Пчелният клей може да бъде полезен и при лечението на гъбичните инфекции заедно със специфичната противогъбична терапия. Противопоказание за прополиса е алергията към него. Затова клеевата тинктура се използва внимателно по схема, като се започва с малки дози, които постепенно се повишават.

Препоръчвам следната схема:

1-и ден – веднъж дневно 5 капки прополисова тинктура в половин до една чаша вода 15 минути преди хранене.
2-и ден – 2 пъти по 5 капки прополисова тинктура в половин до една чаша вода 15 минути преди хранене
3-и ден – 3 пъти по 5 капки сутрин, обед и вечер
4-и ден – 2 пъти по 10 капки
5-и ден – 3 пъти по 10 капки
6-и ден – 2 пъти по 20 капки
7-и ден – 3 пъти по 20 капки

След това, ако няма алергична реакция, се продължава още 20-30 дни при максимална доза 3 пъти по 30 или 3 пъти по 40 капки дневно. След пауза от 2 до 3 седмици курсът може да се повтори без необходимост от първите 7 дни.

Благоприятното въздействие на пчелния клей върху стомашната лигавица дава възможност той да се използва самостоятелно или в състава на наши хранителни добавки за лечение и превенция на затлъстяването и метаболитния синдром. Добрите лечебни резултати се свързват с ефекта на прополиса върху новооткритите стомашни хормони – грелин и обезстатин.

Източник: 24 часа

Партньори