Празник на меда в Монтана

Празник на меда в Монтана

Тази есен градът край Огоста става домакин на изложение най-лековития продукт, прославил България.

Местните производители от Областния браншови пчеларски съюз ще представят в центъра на Монтана сладкия дар на пчелите на 19, 20 и 21 ноември.

В първия по рода си панаир се включват пчелари с практика в продажбите на дребно, производители на кошери и пчеларски инвентар. Инициативата дава възможност за популяризиране на меда като храна и лекарство, както и за директна среща и обмен на информация между пчеларите. Организаторите обещават дегустация на открито на пчелните продукти.

Пчеларите в монтанско са сдружени и кандидатстват ва езворсубсиди по Българо-Швейцарска програма, каза председателят Иван Иванов.

Медът в монтанско се продава от 8 до 10 лв. килограма. Изкупните цени на едро обаче остават ниски – нивото им се запазва в порядъка на 4 – 4,20 лв. за кг, което е много под себестойността. Така реализацията на големи количества е проблем за производителите.

Десетина-петнайсет са пчеларите със 100 до 500 кошери в областта.

65- годишният Веселин Димов от Монтана е потомствен пчелар. Той добива безценния мед от екологично чисто място, в близост до село Ерден. Радва се, че продава магическата сладост за всякакви болежки. На сърдечноболните препоръчва билков и акациев мед, който е по-слаб, мановия мед е отровен за пчелите, но полезен за хората, той е за спортисти, не за деца, казва майсторът и добавя, че един буркан съдържа всички елементи от цялата Менделеева таблица.

Няма народен лечител, който да не е използвал меда като универсален лек.

Бай Веселин реже и от медените пити с восък, а хората ги харесват. Стари граждани купуват от меда и го пращат на синовете и дъщерите си в чужбина, хвали се пчеларят.

Източник: 24chasa.bg

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *