Присъединяване на пчелни семейства и придаване на майки с нуклеус

Присъединяване на пчелни семейства и придаване на майки с нуклеус

Придаване на майки с нуклеус и присъединяване на осиротели семейства.

В зимно и пролетно време, най-често осиротяват семейства, зазимени със стари и изтощени майки, както и тези с лошокачествена храна и страдащите от диария и нозематоза.

Майката може да загине, ако е заболяла от меланоза или поради постоянно обезпокояване от многото въшки по нея. Пчеларят трябва своевременно да установи осиротяването (чрез прослушване, при облитането или при прегледа), за да спаси семействата. В противен случай те загиват още през зимата поради разстройване на пчелното кълбо или биват разграбени или унищожени от пчели крадци в ранна пролет, или стават търтовъчни семейства. Ако осиротелите семейства са болни от нозематоза или друга заразна болест и са много слаби, най – добре е да се унищожават.

На здравите, но осиротели семейства, като и на семействата с негодни майки, трябва в най – скоро време да се придадат качествени майки. В ранна пролет не бива да се разчита осиротялото семейство само да си отгледа майка, като му се даде пита с младо пило от друго семейство. Макар и да заложи свищеви маточници, излюпената майка няма да може своевременно да се оплоди, поради липсата на търтеи и студеното време. А, ако все пак, тя се оплоди, докато се появят пчели от нейното пило, семейството много ще отслабне. Ето защо на нуждаещите се майки трябва да се придадат презимували запасни майки, каквито трябва да се приготвят и зазимят във всеки пчелин още предната есен. Осиротялото семейство предварително се преглежда основно, да не би да има заложени маточници, които трябва да се унищожат, защото и при наличието на един маточник, пчелите ще убият дадената им найка. Ако, семейството е с негодна майка, тя трябва да се отнеме преди даването на новата. В случай, че пчеларят не намери майката, но по поведението на пчелите не е сигурен, че семейството няма майка, той трябва да му даде една пита (контролна) с млади личинки или яйца от редовно семейство. След 4 – 5 дни го проверява и ако на питата има заложени маточници, това е сигурен признак, че в семейството няма никаква майка. Маточниците трябва да се разрушат, след което се придава новата майка. Ако пчелите не са започнали да изграждат маточници на дадената им пита, това показва, че в семейството има майка, която трябва да се отнеме, щом е негодна, след което да се даде новата.

В ранна пролет е най – добре майката да се придаде заедно с пчелите и питите от нуклеуса, с който е зимувала. Така осиротялото семейство едновременно ще се подсили. Присъединяването на нуклеусното семейство към осиротялото става привечер, след като се приберат пчелите. Преди това трябва да се уеднакви миризмата на семействата, защото в противен случай има опасност да настане бой между пчелите, при което може да бъде убита и майката. За тази цел дъната или горните летви на рамките на двата кошера се натъркват с кромид лук или пчелите се напръскват (пулверизират) с рядък медов или захарен сироп, в който е прибавена ракия (около 5%) или няколко капки есенция (лавандулова, розова, или ментова). При напръскването питите се държат косо, за да не попада течността на дъното на килийките, от което откритото пило и яйцата биха пострадали. Излишните и празни пити от осиротелите семейства се изваждат. Питите на нуклеуса заедно с пчелите и майката се пренасят с преносимото сандъче и се поставят до питите на осиротялото семейство, чието гнездо предварително се стеснява, а преградната дъска се отмества, за да се освободи място. Ако в осиротялото семейство има пити с пило, те предварително се освобождават от пчелите и се поставят до пилото на нуклеуса. Разпечатва се мед на пита от нуклеуса, която е към осиротялото семейство или в нея се налива малко топъл сироп. Когато не са взети мерки за уеднаквяване на миризмата, между питите на нуклеусното и осиротялото семейство се поставя надупчен с вилица или гвоздей вестник, който се допира до стените, дъното и покривката. Докато пчелите през нощта разширят дупките и започнат да преминават през вестника към майката, те уеднаквяват миризмата си и спокойно се присъединяват. Входът на обединеното семейство се стеснява и на него се поставя рехаво сено или клонки за по добро ориентиране на пчелите от нуклеусното семейство на новото място. След 5 – 6 дни се преглежда внимателно, за да се види сполучливо ли е присъединяването, а прочдениявт вестник се отстранява.

В случай, че в пчелина не се разполага със запасни майки и такива няма възможност да се доставят от другаде, то осиротелите семейства трябва да се присъединят с някои от най – слабите, които имат добри майки и са здрави. За да не се върнат летящите пчели на старото си място, двата кошера постепенно се доближават вечер с по 0,5 м – 1 м, един към друг, докато се допрат. Ако са много далеч, тогава кошерът с по – слабото семейство се донася направо, след което присъединяването се извършва по гореописания начин, като на входа на обединеното семейство се поставят препятствия за преориентиране на пчелите. Празният кошер веднага се отстранява.

При многокорпусните кошери, осиротялото семейство се оставя на един корпус, върху който се поставя надупчен вестник, а отгоре се настанява корпусът със запасната майка. След няколко дни се преглежда и ако обединеното семейство не е много силно, празният корпус се отстранява.

При пресъединяването за по-голяма сигурност майката може да се затвори в клетка, като се поставя в средата на своето семейство. След 2 – 3 дни тя се освобождава. За да не намалява броят на семействата в пчелина, трябва през лятото да се създадат нови семейства с пчели и майки от здрави и високопродуктивни племенни семейства.

Източник: „Календарен справочник по пчеларство” на Л.Радоев

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *