Репей (Arctium)

Репей (Arctium)

Двугодишно растение с височина 60-180 см. Листата са едри, сивкаво-мъхести от долната страна. През първата година, растението развива само корен и листна розетка, а на втората – стъбла, цветове и плодове. Цветните кошнички са почти сферични, разположени на върха на стъблото в щитовидно съцветие.

Цъфти през юли и август. Виолетово-пурпурните цветове отделят нектар и прашец. Пчелите обичат да ги посещават. Медопродуктивността е средно 100 кг./ха. Медът е ароматен, гъст, с тъмен цвят и приятен вкус.

Репеят притежава диуретично, потогонно, кръвопречистващо и противовъзпалително действие, а също и свойството да стимулира растежа на косата. Отварата от корени се приема при язва на стомаха, стомашно кървене, хроничен гастрит, камъни в бъбреците, ревматизъм и подагра. Тинктурата от листа се използва като средство за понижаване на температурата. Външно, отварата от корени се прилага под формата на вани или обтриване при различни кожни заболявания: обриви, акне, херпес, язви. Стрити свежи или изсушени листа се налагат на изгаряния или рани, за по-бързото им заздравяване. Отвара от корени и листа се използва при възпалителни процеси за изплакване на устната кухина и гърлото. Репейно масло (тинктура от корени и бадемово масло), се прилага като външно средство за укрепване на косата.

Източник: http://bestbees.ru/

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *