Риган (Origanum vulgare)

Риган (Origanum vulgare)

Многогодишно, тревисто, медоносно и етерично-маслено растение, с височина 30-60 см. Стъблата са изправени, четириръбести, червеникави, разклонени в горната част, мъхести. Листата са на дълги дръжки, срещуположни, продълговато-яйцевидни, целокрайни. Цветовете са малки, светлопурпурни или лилаво-розови, двуустни, събрани в щитовидно съцветие в пазвите на тъмночервени прицветници. Цялото растение е покрито с власинки и е със силен аромат. Плодът се разделя на четири кръгли кафяви орехчета. Расте на слънчеви места, върху сухи, песъчливи почви.

Цъфти от юли до първите слани. Цветовете обилно отделят нектар и са активно посещавани от пчелите. Медопродуктивността от 1 хектар растения е 80 кг. Медът е ароматен, с кехлибарен цвят, със зеленикав оттенък.

В ригана е открито голямо количество селен, който предпазва и забавя стареенето на клетките в организма. Билката възбужда апетита, стимулира дейността на червата, подобрява храносмилането, облекчава спазмите в стомаха, намалява гаденето, повръщането и главоболието, увеличава менструалното кървене и притежава потогонно, диуретично, жлъчегонно, отхрачващо, обезболяващо, успокояващо, антиконвулсивно, антисептично, противовъзпалително и ранозаздравяващо действие. Екстрактът от риган се взема при настинки, кашлица, астма, туберкулоза, заболявания на стомаха и червата и като средство за регулиране на нередовна менструация. Използва се като успокояващо и леко сънотворно средство, приема се при лошо настроение и дори при психически увреждания. Външно, отварата от риган, под формата на вани, лосиони и влажни компреси се употребява при рахит, живеница, сърбящи обриви, абсцеси, циреи и други кожни заболявания.

Екстрактът от риган не трябва да се използва при бременност.

Източник: http://bestbees.ru/

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *