Пчеларите в Румъния ще получат от държавата 4 милиона леи като компенсация за загубите, причинени от дъждовете

Пчеларите в Румъния ще получат от държавата 4 милиона леи като компенсация за загубите, причинени от дъждовете

Румънските пчелари ще получат 4 милиона леи финансова помощ, за компенсиране на част от загубите през тази година, заяви Даниел Константин, министър на земеделието и развитието на селските райони. С решение на правителството, компенсацията ще бъде отпусната, за да помогне на пчеларите, които са имали лошо производство през годината, поради обилните дъждове.

Заявленията ще се приемат по Националната програма за пчеларство 2014 – 2016, която стартира тази година и вече се радва успех. Програмата е на стойност 29 милиона леи годишно, но тъй като е налице необходимост от развитие в сектора, ще се направят допълнителни инвестиции в производителността и стойността ще превиши 33 милиона

Министърът на земеделието взе участие в откриването есенното издание на Националния панаир на меда, организиран от Асоциацията на румънските пчелари.

Събитието се състоя в петък, в Букурещ. Присъстваха над 100 изложители – пчелари и специализирани фирми. Изложителите имаха възможност да покажат своите продукти в много широк диапазон: от продукти, получени директно от пчелина до пчелни продукти, подлежащи на допълнителна обработка или комбинирани с други препарати – хранителни добавки, лекарства, козметика и т.н.

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *