Слънчоглед (Helianthus annuus)

Слънчоглед (Helianthus annuus)

Едногодишна култура от сем. сложноцветни. Образува дебело стъбло, с височина до 2-3 метра. Листата са с дълги дръжки, едри, с дължина 35-40 см., долните са срещуположни, а горните – приседнали. Съцветието представлява многоцветна кошничка с диаметър 30-40 см., с обвивка по краищата. Цветчетата са различни: крайните са едри, езичести, безполови; средните са тръбести, двуполови; всички имат жълта окраска. Броят на цветчетата в кошничката варира от 500 до 3000. Всяко от тях живее в продължение на два дни.

Цъфти през юли – началото на август, в продължение на 30 дни. Пчелите обичат да посещават цветовете и да събират нектар и цветен прашец. Когато кацат на цвета, телцата им обилно се покриват с прашец. Слънчогледът е най-важната медоносна култура, осигурява основния медосбор и попълването на запасите от цветен прашец в гнездата на пчелните семейства. Медопродуктивността е 40-50 кг. от един хектар растения.

Спиртният екстракт от жълтите крайни цветове на кошничката и листата на слънчогледа възбужда апетита, повишава активността на стомаха и червата и има антималарийно действие. Слънчогледовото масло се използва за лечение на атеросклероза. Употребява се и като слабително средство, а в народната медицина препърженото слънчогледово олио служи за превързване на рани и изгаряния; използва се за основа при приготвяне на мехлеми и маслени разтвори.

Партньори