Тежки алергични реакции

Тежки алергични реакции

За повечето хора, ужилването от пчела причинява временна болка и дискомфорт, но за алергичните към пчелна отрова, последствията могат да бъдат катастрофални: реакцията е анафилактичен шок, спад в кръвното налягане, сърбящи обриви и дихателни проблеми, а може да се стигне до смърт, ако несе пристъпи към незабавно лечение.

Нови открития на учените от Станфордския медицински университет, могат да предоставят еволюционно обяснение за тежките алергични реакции. В доклад, публикуван онлайн през октомври в „ Immunity”, изследователите показват, че мишки, инжектирани с малка доза пчелна отрова, по-късно са резистентни на потенциално смъртоносна доза от същата отрова. Изследването е първото експериментално доказателство, че същата имунна реакция, която предизвиква алергии, може да еволюира и да играе защитна роля срещу токсините.

Проучването се основава на по-ранни изследвания от страна на учените, определящи характера на вродената имунна реакция към змийската отрова и отровата от пчели. Вродени имунни реакции се срещат при пациенти, изложени за първи път на чужди субстанции, например патоген или токсичен материал, като отрова. Имунните клетки, наречени мастоцити, се намират в повечето тъкани на тялото, и са в готовност да изпратят сигнали, които се превръщат в защитна реакция, при появата на патоген или токсин. В предишно проучване, изследователите с открили, че мастоцитите произвеждат ензими, които могат да извличат компонентите на змийската отрова, и че мастоцитите подобряват вродената резистентност към пчелната отрова.

Тези вродени имунни реакции не изискват предварителна имунизация или изграждане на специфични антитела. От друга страна, по време на адаптивната имунна реакция, имунната система генерира антитела, които разпознават навлезлите патогени или токсини; този процес прави възможно ваксинирането срещу инфекциозни заболявания. Адаптивният имунитет обикновено е една по-бърза, по-специфична и по-ефективна форма на защита, отколкото вродения имунитет.

Техните открития подкрепят хипотезата, че този тип адаптивна имунна реакция е изградена, поне в еволюционен смисъл, да се защити приемника от потенциално токсични количества отрова, което би се случило, ако животното се сблъска с цялото пчелно гнездо, или в случай на ухапване от змия.

Изследователите предупреждават, че все още не е известно дали реакциите предпазват хората също и от токсичния ефект на отровата от членестоноги и влечуги, но би било немислимо да се тестват летални дози отрова върху хората. Отровите от влечуги и членестоноги са сложни химически коктейли. Някои компоненти на отровите са еволюирали и имитират химикали, произвеждани от човешкото тяло, като ендотелин – 1, който предизвиква свиване на кръвоносните съдове по време на бактериални инфекции. В същото време, бозайниците са развили имунни реакции към отровата, които в някои случаи ескалират в неадаптивни алергични реакции и шок.

Ние преживяваме алергии в много по-чист свят, в който не съществуват същите заплахи от отровни същества и потенциално токсични храни, които са се срещали в продължение на голяма част от нашата еволюционна история. И така сме останали с този остатъчен тип реактивност, която изглежда напълно загадъчна, безсмислена и вредна. Това е първото доказателство, което показва, че имунни реакции от „алергичен тип” могат действително да намалят токсичността на естествено срещаните отрови.

http://apisuk.com/

Един коментар

  • Милен Михов каза:

    Бях на 10 като ме ужили за първи път пчела. Първите две отводки ги донесе баща ми от някъде. От тогава се занимавам с пчели. Все любителски,10-12 семейства. Сега, от януари съм в Лондон и все още не съм виждал пчела. Започват да ме наболяват ставите и не се чувствам добре. Някой ще каже че е от климата и влагата но аз си знам, липсва ми пчелната отрова. Днес е неделя, отивам в парка да търся пчели… 🙂 Приятен ден!:-) 🙂 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *