Царевица (Zea mays)

Царевица (Zea mays)

Едногодишно, еднополово, еднодомно растение, с височина 2-3 метра. Листата са широки, дълги, влакнести, мъхести от горната страна, а отдолу – гладки. Многобройните мъжки тичинки са събрани в разклонени метлички на върха на стъблото, а женските в съцветия, обвити в няколко листа. От тази листна обвивка се спускат във формата на снопче дълги, меки, нишковидни, копринени стълбчета с близалца, т.нар. царевична коса. Плодът е твърд, заоблен или сплеснат.

Цъфти през лятото, в продължение на 45-50 дни. В метлицата на едно растение се образуват 20 млн. поленови зърна. От един хектар насаждения, се събират до 20-22 кг. цветен прашец. Той съдържа 20-24% протеини и може да се използва като храна за пчелите.

Водният и водно-спиртен екстракт от „косата” на царевица са били тествани в много болнични заведения при лечение на заболявания на черния дроб и жлъчните пътища и са дали добри резултати. В народната медицина запарката от царевична „коса” се използва като кръвоспиращо средство при кървене и възпаление на матката и като диуретик при заболявания на бъбреците – камъни в бъбреците, камъни в пикочния мехур и водянка. Клиничните изследвания са установили, че този екстракт разтваря бъбречните камъни.

Партньори