Целебният въздух на кошера

Целебният въздух на кошера

Значението на чистия въздух за човешкото здраве е огромно и е съпоставимо може би само с това на водата. Известно е, че без храна, човек може да съществува много дни, без вода – броени часове, а без въздух – най-много няколко минути. Очевидно, това е причината да съществува поговорката: „Необходим като въздуха”.

Но и въздухът може да бъде различен. И днес изтръпвам при мисълта за въздуха на следвоенния Криви рог, където премина моето детство. Дълги години, работещият металургичен завод посипваше главите ни с червеникавия прах от доменните пещи, а коксохимичният завод ни „даряваше” с гъсти фенолни емисии.

Оттогава, отношението към околната среда съществено се е променило към по-добро, макар че въздухът в големите градове все още е далеч от съвършенство. В тази връзка, пчелинът изглежда много привлекателен, защото въздухът там е наситен с аромата на мед, прополис, восък, той е чист, свеж и богат на отрицателни йони. Преди да попадне в белите ни дробове, този въздух е бил подложен на щателно пречистване в сложната, жива лаборатория на кошера, където е преминал през естествен филтър. Благодарение на обработката на пчелното гнездо с прополис и отделящите се етерични съединения, въздухът в кошера е стерилен и лечебен. За това допринася и растителността в пчелина, която не само пречиства и освежава въздуха с помощта на фитонцидите, но и произвежда кислород. Въздухът в пчелина, наситен с отрицателни йони, оказва благотворни влияние върху човешкия организъм: дишането става по-спокойно, увеличава се поглъщането на кислород, като по този начин се подобрява съставът на кръвта, нормализира се кръвното налягане, повишава се работоспособността.

А какъв е въздухът в пчелина по време на добра паша! Цветно благоухание на градини, изтънчен аромат на липа, нежен, едва доловим мирис на акация, неподправен дъх на елда, тръпчив аромат на слънчоглед и много други ухания. И целият спектър от благоухания, примесен с аромата на прясно изпечен домашен хляб – от „силозните” килийки, в които се съхранява донесеният прашец и чрез млечно-кисела ферментация се приготвя зимната белтъчна храна за пчелите – пергата (или пчелен хляб, както са я наричали по-рано). Вечер, когато горещината намалее и пчелите усилват вентилацията, пчелинът отдава стотици кубически метри целебен въздух, който не само да се диша, а може дори да се „пие”! Удивително съчетание от бодрост и душевен покой спохожда всеки, който по това време се е оказал близо до пчелите! На човек му се иска да удължи тези мигове. Стремим се да вземем от пчелите всички възможни ползи, включително и издаваните от тях звуци.

Моят малък пчелин е в непосредствена близост до банята. Пейките, на които си почиваме след парна баня се намират на метри от кошерите. Сега не е трудно да си представите какъв въздух дишаме и какви симфонии, изпълнявани от пчелните семейства слушаме. Божественият въздух, успокояващите звуци на пчелите в съчетание процедурите в банята и непринуденият разговор пораждат напълно неповторимо усещане.

Все пак, банята не е всеки ден, но слушам пчелите ежедневно преди лягане. Приближавам се за 5-10 минути до кошера и се заслушвам в мажорните звуци на вечните труженици и се накланям към прелката така, че да вдишам въздуха от кошера с пълни гърди. След такава процедура се спи спокойно и безметежно, почти като в детството.

М. Яров от град Сума е решил въпроса с нощния сън в пчелина по оригинален начин. Той е изработил кошер – лежанка на основата на голям корпус от четири семейства. Отгоре, вместо капак, върху кошерите е поставено неголямо покрито купе с лежанка, една от стените на което може да се отваря и затваря, когато почиващият си ляга в този „дом”. Ето какво пише М. Яров по повод на своето изобретение: „Лежейки през пролетта на капака на кошера над пчелите в наставката (така той нарича своята „къщичка”), човек получава топлината от пчелите, която те отделят за затопляне на пилото (35°С). Човекът не мръзне и добре се затопля. Топлината е биологически жива. Комплексното, меко, целебно въздействие на пчелите е насочено за самообновяване, саморегулация на организма и укрепване на имунната система”.

Не е ли грях да не се възползваш от такава оздравителна „курортна зона”, като собствения си пчелин! Не случайно, в някои санаториуми в Европа лекуват пациентите с целебен йонизиран кошерен въздух. Тази процедура е много полезна за хора с белодробни и срдечно-съдови заболявания, тя подобрява състоянието на нервната система, повишава работоспособността, имунитета и премахва депресията. Така че всички, които имат възможност да посетят пчелин, нека се постараят за по-дълго време да останат в близост до кошерите, въпреки че има сведения за това, че тяхното благотворно влияние се разпространява на разстояние до 200 метра.

Източник: http://beejournal.ru/

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *