Цикория (Cichorium intybus)

Цикория (Cichorium intybus)

Многогодишно, тревисто растение, с височина 30-120 см., с месести, вретеновидни корени. Стъблата са прави, разклонени. Приземните листа са назъбени, пересто нарязани, с власинки и цветна основна жилка. Стъблените листа са копиевидни, назъбени, стъблообхващащи. Цветовете са двуполови, светлосини, езичести, събрани в многочислени кошнички в пазвите на средните и връхни листа. Плодовете са семки.

Цъфти през юли, август. В продължение на 30-40 дни. Отделя много нектар и цветен прашец. Често се посещава от пчелите, особено през първата половина на деня и при топло и важно време. Медопродуктивността е 50-100 кг./ха.

Цикорията стимулира апетита, подобрява храносмилането, регулира обмяната на веществата при кожни заболявания, има диуретично и жлъчегонно действие, успокоява нервната система, подобрява дейността на сърцето, забавя сърдечния ритъм. Притежава противомикробно и противовъзпалително действие. Отварата от семена понижава температурата, има потогонни и обезболяващи свойства. За премахване на струпеи от екземи и намаляване на възпалителния процес се полагат компреси със силна отвара от растението. Билкови вани се прилага при живеница. Топлата отвара от корени се използва за жабурене при зъбобол. От корените се произвежда заместител на кафе.

Партньори