Учените откриха ген, който разделя пчелите-майки от работничните

Учените откриха ген, който разделя пчелите-майки от работничните

Екип от учени на Мичиганския държавен университет разгадали вътрешното устройство на гена и публикували резултатите в текущия брой на „Biology Letters”. Генът, който е отговорен за образуването на крак и крило, играе ключова роля развитието на способността на пчелите да носят прашец.

Този ген е от решаващо значение при образуването на задните крака на пчелите-работнички по различен начин, така че те да имат физическите характеристики, необходими при събирането на прашец. Други изследвания хвърлят известна светлина върху ролята на гена в тази област, но екипът от изследователи разглежда много подробно как се осъществяват модификациите.

Въпросният ген е Ultrabithorax или Ubx. Той позволява на задните крака на пчелите-работнички да се образува гладко място за поленовите кошнички. На друга част ма крачката им, генът подпомага образуването на власинки, известни като „поленови гребени” а също и т.нар. „поленова преса”, с помощта на която цветният прашец се натрупва и транспортира до кошера.

Докато пчелите-работнички имат тези отличителни характеристики, при пчелите-майки те липсват. Изследователският екип потвърждава това като изолира целевия UBX ген. Това довело до потискане растежа на поленовите гребени и напълно изчезване на поленовите кошнички, специализираните функции на краката да събират и транспортират полен.

При земните пчели, които са от същото семейство като медоносните, пчелите-майки имат поленови кошнички, подобно на работничките. При този вид, UBX играе подобна роля в модифицирането на задните крака, тъй като генът е по-силно изразен в задните крака, в сравнение с предните и средните.

Поленовите кошнички не са толкова сложни или напълно отсъстват при видове, които са по-малко социални. Учените са на мнение, че еволюцията на поленовите кошнички е основната промяна сред социалните насекоми и е свързана директно с по-сложните социални поведения.

Бъдещите изследвания на екипа ще извършат проучване как пчелите могат да бъдат подобрени, за да станат по-добри опрашители. Въпреки, че това няма да осигури решение на проблема с колапса на колониите, то може да предостави възможност за подобряване на способността на намаляващата популация за събиране на цветен прашец.

Източник: http://beetime.eu/

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *