Ябълка (Malus domestica)

Ябълка (Malus domestica)

Овощно дърво с височина 3-12 метра. Листата са яйцевидно заострени, назъбени, гладки, понякога мъхести от долната страна. Цветовете са ароматни, бяло-розови, с много тичинки. Плодовете са сочни, разнообразни по цвят, големина и вкус при различните сортове.

Цъфти през втората половина на май и началото на юни, в продължение на 10-15 дни. От цветовете пчелите събират нектар и прашец. Пролетният медосбор спомага за интензивното нарастване на пчелното пило. Медопродуктивността, в зависимост от условията и сорта, е 15-40 кг. на хектар.

Суровите или печени ябълки, приети на празен стомах, регулират бавното храносмилане, действат като леко слабително, увеличават отделянето на урина и жлъчка и намаляват отоците. Пресните ябълки имат противомикробни, антисептични и противовъзпалителни свойства. Поради наличието на големи количества желязо, ябълките са чудесно кръвообразуващо средство. Плодовете предотвратяват образуването на излишни количества пикочна киселина, употребяват се при склероза, подагра, хроничен ревматизъм, кризи при камъни в бъбреците.

В научната медицина пресните ябълки се използват при авитаминоза, заболяване на стомашно-чревния тракт, като хранително и укрепващо средство. Препоръчва се използването на ябълки при лечение на прекомерно затлъстяване.

Партньори