Защо трябва да сме разтревожени за пчелите

Защо трябва да сме разтревожени за пчелите

Няма да ви лъжа, че се страхувам от пчелите. Намирам ги за досадни, и след като няколко пъти бях жилен като дете, звукът от бръмченето им ме кара да се обливам в пот. Това е мнение, което много хора споделят, но то не трябва да отвлича вниманието ни от една жизненоважна истина. Пчелите са едни от най-важните видове в нашата глобална екосистема. Поради това, резултатите от скорошно проучване по проекта „Състояние и тенденции при опрашителите в Европа” са печално четиво.

Почти една четвърт (24%) от европейските видове земни пчели са застрашени от изчезване. От 68 вида земни пчели на континента, 46% намаляват, състоянието на 29% е постоянно и само 13% от тях действително се увеличават. Сред тези, които са най-застрашени, са Bombus cullumanus, както и най-голямата пчела в Европа – Bombus fragrans. Това не е нов проблем. Между 2007 г. и 2013 г. е имало средно с 30% намаление на пчелните популации всяка година.
Обяснението на тази тенденция не е само едно, а множество от фактори, които трябва да бъдат определени. Проблемите се крият предимно в намаляването на местообитанията, подходящи за пчелните популации. Повишените температури вследствие изменението на климата са опустошителни за видовете в Арктика, субарктичните региони на Русия и Скандинавия. Премахването на детелината от земеделските практики е имало значителен ефект през последното десетилетие, тъй като има общо разширяване на селското стопанство и използването на пестициди и други химикали.

Това е ситуация, която ще се отрази не само на пчеларите. 84% от земеделските култури и 80% от дивите цветя в Европа се опрашват от пчелите. При 22 милиарда евро годишно за селскостопанската промишленост, това е от решаващо значение. Намаляването на такъв важен опрашител може да доведе до недостиг на храна, унищожаване поминъка на земеделските общности и да допринесе за изменението на климата чрез намаляване на растенията.

За щастие, проблемът не се пренебрегва, но дали е направено достатъчно? Миналата година, ЕС наложи двугодишна забрана на пестициди, съдържащи клотианидин, имидаклоприд или тиаметоксам – химикали, за които се смята, че са особено вредни за пчелите. По време на забраната, учените ще се опитат да определят точно колко са вредни пестицидите и дали да не наложат ограниченията за постоянно.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN – International Union for Conservation of Nature) в момента събира изследвания за съставянето на „Червена книга” на опрашителите. Червените списъци оценяват данните, отнасящи се до даден вид или група от видове, определят опасностите, пред които са изправени и нивото на приоритет, което трябва да им бъде дадено при инициативите за опазване. Очаква се списъкът да бъде завършен до октомври 2014 г. и се надяваме, че публикацията му ще доведе до по-нататъшни действия за опазване на пчелните видове.

Пчелите са чудесен вид индикатори за състоянието на всяка екосистема, както и ключов елемент от цикъла на живот на флората и фауната. Фактът, че половината от видовете земни пчели в Европа намаляват, казва много за сегашната ситуация на околната среда. През март 2010 г. лидерите в ЕС определят цел за спиране на намаляването на биоразнообразието до 2020 година. За съжаление, докладът на IUCN показва, че все още има много да се направи за оставащите шест години.

Дарил Уортингтън
http://www.greenfudge.org

0 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *